Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Srbija dobila zeleno svetlo država članica EU za otvaranje klastera 4

Bookmark and Share

08.12.2021. RTS, Južna Srbija Info

Ambasadori zemalja članica EU potvrdili su danas sva četiri poglavlja u okviru klastera 4, čime su ispunjeni i formalni uslovi za otvaranje tog klastera na predstojećoj Međuvladinoj konferenciji sa Srbijom 14. decembra, saznaje RTS.

Foto: RTS screenshot
Foto: RTS screenshot

Klaster 4 - "Zelena agenda i održiva povezanost" - klaster objedinjuje poglavlja vezana za transport, energetiku, transevropske mreže, zaštitu životne sredine i klimatske promene.

"Otvaranjem klastera EU uvažila je sav naš rad i trud u oblasti vladavine prava, pravosuđa, borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala", navela je ministarke za evoropske integracije Jadranke Joksimović.

Posebno je, dodaje Joksimovićeva, prepoznata rešenost Republike Srbije da unapredi pravosuđe, kroz izmenu ustavnih amandmana koji uređuju ovu oblast.

"Sproveden je ozbiljan, inkluzivan i transparentan postupak za promenu Ustava, a cilj tih reformi jeste upravo da se spreči politički uticaj na pravosuđe, da se ojača efikasnost i nezavisnost sudova i sudske vlasti čime se svim građanima Srbije omogućava pravičan pristup pravdi i pravosudnom sistemu", navodi ministarka.

Takođe, ovom odlukom, dodaje ministarka, Evropska unija je potvrdila sve što smo uradili u pogledu ispunjavanja kriterijuma i merila u oblasti Zelene agende, na prvom mestu životne sredine, energetike i održive povezanosti.

"Otvaranjem klastera 4 intenziviraće se saradnja između nas i EU u pogledu jačanja kapaciteta za investicije u navedenim oblastima i daljeg zajedničkog rada u svim segmentima sektorskih politika EU u okviru Klastera 4", ocenjuje Joksimovićeva.

Ističe da je Srbija ispunjavanjem svih kriterijuma za otvaranje četiri pregovaračka poglavlja u okviru Klastera 4 pokazala nesumnjiv kapacitet i političku rešenost da uđe na vreme u maticu promena mirne transformacije ka ciljevima Zelenog dogovora i Zelene agende za Zapadni Balkan, i da zajedno sa EU radi na projektima održivog razvoja, zaštite životne sredine, energetske tranzicije i održive povezanosti.  

Formalna procedura otvaranja Klastera 4 biće upriličena na Međuvladinoj konferenciji Evropske unije i Srbije, koja će biti održana u Briselu 14. decembra, navodi se u saopštenju Ministarstva za evropske integracije.


#   EU   Srbija   Jadranka Joksimović   Klaster 4   ujedinjenje
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima