Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Što nam je teže, strankama sve bolje

Bookmark and Share

21.10.2014. Gordana Bulatović, Blic

Parlamentarne stranke dobijaju rebalansom skoro 5,5 miliona evra više nego što je to bilo predviđeno budžetom za ovu godinu, saznaje „Blic“.

Što nam je teže, strankama sve bolje

Planom državne kase bilo je, naime, utvrđeno da stranke koje imaju svoje poslanike u parlamentu u ovoj godini podele 1.293.600.000 dinara. Rebalansom će im na raspolaganju biti čak 1.941.428.000 dinara, tj. 647,8 miliona dinara više, odnosno 5,5 miliona evra.

Taj novac koji su nenadano dobile strankama će biti raspodeljen tokom novembra i decembra, nakon usvajanja rebalansa budžeta u Skupštini Srbije, a srazmerno broju poslanika u parlamentu.

Zakon
Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti iz 2011. je udvostručeno budžetsko izdvajanje za političke stranke. Procenat izdvajanja je ostao isti kao ranije - 0,15 odsto, ali se od tada računa u odnosu na rashode, a ne na prihode.

Parlamentarne stranke iz budžeta dobijaju ukupno 0,15 odsto predviđenih rashoda budžeta, a kako su predloženim rebalansom povećani rashodi, političari će dobiti više novca. Ta stavka, po kojoj se izdvajanja za stranke računaju na osnovu rashoda umesto na osnovu prihoda u budžetu, naišla je na velike osude tokom usvajanja Zakona o finansiranju političkih organizacija 2011. godine.
 
Eksperti su upozoravali da je to povećanje izdvajanja za stranke u direktnoj suprotnosti s preporukama Venecijanske komisije i međunarodnim standardima.
Praktično, što su veći rashodi države, prema aktuelnom Zakonu o finansiranju stranaka, i stranke dobijaju više prava.
 
Da je zakonodavac predvideo da političke partije dele sudbinu budžeta, odnosno da dobijaju procenat ostvarenih prihoda države, stranačke kase bi imale manje novca. Jer prihodi su manji od planiranih, i to za 33 miliona dinara.

Uplate koje se strankama isplaćuju svakog meseca, do 10. u mesecu, servisira Ministarstvo finansija, a isplaćuje Trezor.

- Princip je da se sredstva za redovne stranačke aktivnosti dele svim parlamentarnim strankama tako što se 30 odsto podeli svima u jednakim iznosima, a preostalih 70 odsto se deli srazmerno broju osvojenih poslaničkih mesta. To posebno odgovara političkim strankama s jednim ili dva poslanika, koji onda praktično vrede i desetak hiljada evra mesečno - objašnjava izvor „Blica“ iz Nemanjine, i dodaje da, ukoliko su stranke na izborima dobile mandate u koaliciji, novac se odvaja za koaliciju, koja zatim deli novac prema svom sporazumu.
 
Izdvajanje iz budžeta po godinama
2011. godine    856,78 miliona din.
2012. godine    926,97 miliona din.
2013.godine    1.067 milijardu din.
2014. godine    1.940 milijardi din.
 


#   budžet   Ministarstvo finansija     političke stranke
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima