Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vučić u Nišu: U junu počinje izgradnja brze pruge od Beograda do Niša

rssBookmark and Share

Niš 30.03.2022. Južna Srbija Info

Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić govorio je na predizbornom skupu u Nišu gde je poručio da u junu počinje izgradnja brze pruge od Beograda do Niša.

Nj.P.
Nj.P.

Vučić je u niškoj Sportskoj hali "Čair", gde je dočekan uz velike ovacije, aplauz i vatromet, rekao da će u industrijske zone Sever i Sever 2 biti uloženo nekoliko desetina miliona evra kako bi u taj grad, nakon što je u poslednjih nekoliko godina otvoreno osam kompanija, došlo još kompanija.

"Ako se setite vi iz Nišavskog okruga i Niša koliko su nam fabrika uništili, na koliko fabrika su stavili lance i katance, do pre šest ili sedam godina nismo sanjali da možemo da se opravimo. Te 2014. godine, kao predsednik Vlade, razumeo sam koliko je važno da opravimo Niš, jer nema Srbije bez mnogo snažnijeg i jačeg Niša", rekao je Vučić.

Podsetio je da je te godine proveo u Nišu sedam dana sa predstavnicima privrede i vlade, a da je tema razgovora bila kako da dovedu investitore, navodeći da je od tada do danas otvoreno osam fabrika.

"Otvorićemo i jedanaestu, dvanaestu i trinestu kompaniju, samo da problem nezaposlenosti ne bude prisutan u Nišu", rekao je Vučić.

Govoreći o auto-putevima, Vučić je rekao da Niš danas izlazi na mnogo auto-puteva, da je umrežen sa ostalim gradovima u Srbiji, ali i da se od Niša ide do granica Bugarske i Severne Makedonije.

Naveo je da će Niš biti spojen i sa Prištinom, Kuršumlijom, Prokupljem.

Vučić je rekao da je u nedelju na železničkoj liniji Beograd - Novi Sad bilo 12.150 putnika i naveo da će brza pruga biti izgrađena i do Niša, a da izgradnja počinje u junu.

"Želimo da na brzoj pruzi od Beograda do Niša imamo i više od 20.000 putnika, s obzirom da će biti veći promet i veći broj stanica", rekao je Vučić.

Najavio je i da će biti izdvojeno 424 miliona evra za izgradnju pruge od 180 kilometara do bugarske granice, kako bi Niš bio povezan i sa drugim gradovima u regionu, kao što su Sofija i Istanbul, a ne samo sa Beogradom.

Vučić je dodao da narod hoće dela, one koji će da rade, one koji daju rezultate, a ne samo one koji loše govore o drugima.

Vučić se izvinio što izgradnja stadiona u Nišu nije počela u martu, kako je ranije najavljeno, i najavio da će početi u maju i da će za taj projekat biti izdvojeno 59 miliona evra.

Istakao je da je mnogo važno u ovim trenucima da Srbija sačuva mir i stabilnost, navodeći da oni nisu "zauvek dati".

Napomenuo je da je najveći deo investitora u našoj zemlji iz Evrope, kao i da Srbija ostaje na evropskom putu, ali i naglasio da naša zemlja neće učestvovati u "histeriji koja se vodi protiv Rusije".

"Srbija će čuvati svoje dostojanstvo i svoj ponos, Srbija je bila i ostaće slobodarska zemlja. I ponosan sam što građani Srbije to razumeju, kao i to da mi želimo sami da čuvamo svoje nebo", podvukao je Vučić.

Dodao je da Srbija sarađuje sa NATO-om, naročito na Kosovu i Metohiji, ali da nikada neće biti deo Alijanse jer ne može da zaboravi šta su radili u Nišu, Aleksincu...

Zahvalio je penzionerima na strpljenju tokom reformi, navodeći da će prosečna penzija do kraja 2026. godine biti 500 evra, a mladima je poručio da će od države dobiti po još 100 evra početkom juna.

Na predizbornom skupu govorila je i prva sa liste Srpske napredne stranke za republičke izbore Danica Grujičić koja je rekla da je bila veoma srećna kada je Klinički centar u Nišu prvi sagrađen od svih kliničkih centara koji se sada završavaju, zato što je, kako je rekla, jug Srbije konačno u nečemu bio prvi.

Istakla je da se i Klinički centar u Beogradu završava i rekla da će sledeće nedelje dežurati u novom Urgentom centru u Beogradu.

"Mislila sam da to nikada neću doživeti", rekla je Grujičić.

Navela je da je Srbija, kao mala zemlja, pokazala da je u kritičnim situacijama mnogo organizovanija nego neke razvijene zemlje, podsećajući na period sa početka pandemija kada je obezbedila dovoljno medicinske opreme, a onda i vakcina, do toga da je u kratkom periodu sagradila tri kovid bolnice.

Podsetila je da će biti izgrađena i Tiršova 2 za koju je rekla da će biti "bolnica 22. veka" za lečenje naše dece, kao i novi Instit za onkologiju i radiologiju.

"Moramo da nastavimo ovim putem i da se dalje razvijamo. Zdravstvena zaštita mora da dođe do svakog sela i da nijedan čovek ne čeka na lečenje", naglasila je Grujičić.

Na skupu je govorila i kandidat sa liste Srpske napredne stranke Jelena Begović koja je rekla da se "ulazi u finale odlučivanja o našoj budućnosti".

"Ne smemo da stanemo, ne smemo da odustanemo. Naš cilj je dalji razvoj. Treba nam i mir i stabilnost, jer bez toga nema daljeg razvoja, a stranka koja može da pruži i mir i stabilnost na čelu sa Aleksandrom Vučićem je Srpska napredna stranka", rekla je Begović.


#   Niš   SNS   Aleksandar Vučić   izbori 2022   predsednički izbori 2022   parlamentarni izbori 2022
@sns_srbija @avucic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima