Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

PORUKA IZ MOSKVE: Niš je naš prioritet – Srbiji dajemo dronove!

rssBookmark and Share

26.01.2016.

Ministarstvo za vanredne situacije Ruske Federacije označio je kao vrhunski prioritet dalji razvoj rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, a tim povodom su istupili sa saopštenjem za javnost.

Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu, Foto: JuTjub
Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu, Foto: JuTjub

„Uzimajući u obzir opštu geopolitičku situaciju, a u cilju zaštite interesa i jačanja humanitarnog prisustva Ruske Federacije na Balkanu, mi smo odredili kao prioritet jačanje rusko-srpskog humanitarnog centra.“ – kaže se u saopštenju ministarstva za vanredne situacije RF.

Jedna od tehnologija, u cilju jačanja kapaciteta rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, koja će biti integrisana u okviru celokupnog sistema su dronovi, odnosno, bespilotne letilice, tačnije, letilice sa daljinskim upravljanjem, navedeno je u ovom saopštenju.

Ministarstvo ističe da je „rusko-srpski humanitarni centar veoma važan za humanitarno prisustvo Rusije u regionu Balkana, te da je plan razvoja u skladu sa opšteevropskim principima vezanim za predupređivanje i likvidaciju opasnosti u vanrednim kriznim situacijama“.

Podsećamo, rusko-srpski humanitarni centar je često bivao okarakterisan kao „ruska vojna baza“, a kao takav je analiziran od strane niza evropskih i svetskih, klasičnih i stručnih, medija. Nova ulaganja Ruske Federacije u projekat u Nišu će, po svemu sudeći, izazvati nove potrese u političkim zapadnim krugovima, a o tome svedoči i interesantna definicija u samom saopštenju koja kaže „uzimajući u obzir geopolitičku situaciju“, čime Rusija jasno izražava svest da je rusko-srpski humanitarni centar od značaja za širenje ruskog uticaja, ne samo na Balkanu, već i na globalnom nivou.

Izvor: Pravda


#   Rusija   saradnja   dron   saopštenje   RSHC Ruski humanitarni centar   prioriteti   Ministarstvo za vanredne situacije Rusije   vojna baza
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima