Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Preminula vrhunska pevačica narodne muzike Merima Njegomir - sahrana u Aleji zaslužnih građana

Bookmark and Share

20.11.2021. RTS, Južna Srbija Info

Pevačica narodne muzike i izvorne mutike Merima Njegomir preminula je u 69. godini života, posle kraće bolesti, potvrdila je za RTS njena porodica.

Foto: RTS screenshot
Foto: RTS screenshot

Merima Njegomir, srpska pevačica narodne muzike, istaknuti estradni umetnik, dobitnica je velikog broja priznanja, među kojima su: Vukova nagrada za doprinos srpskoj kulturi (jedina od pevača narodne muzike), Zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice i Zlatni mikrofon Radio Beograda, kao i preko dvadeset nagrada na brojnim muzičkim festivalima.

Prva je od pevača narodne muzike održala koncert na Kolarcu.

Kao urednica narodne redakcije Muzičke produkcije RTS-a, bila je posvećena projektima vezanim za snimanje, čuvanje i promociju tradicionalne muzike Srbije.

Dobitnica je nacionalne penzije Republike Srbije.

Merima Njegomir snimila je više od 25 albuma, skoro svaka pesma bila je hit, a neke od njih su Ivanova korita, Ruzmarin, Zbog tebe....

Osim novokomponovanih pesama pevala i tradicionalne narodne pesme, starogradske pesme i romanse. Snimila je veliki broj pesama za arhivu Radio Beograda, kao i više od 30 nosača zvuka. 

Poslednji projekat Merime Njegomir je pesma Ljubav traje, koju je otpevala sa grupom "Legende". 

Vokalni solista Merima Njegomir uspešno je pobedila koronavirus pre par meseci.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić saopštio je da su Beograd i Srbija danas izgubili divnu umetnicu Merimu Njegomir, koja će na predlog predsednika Aleksandra Vučića, biti sahranjena u Aleji zaslužnih građana. 

"S tugom smo primili tu vest. Ostavila je neizbrisiv trag u našem društvu i živeće dok žive njene pesme, a to znači večno ", rekao je Goran Vesić dodajući da je Merima Njegomir bila divna osoba, koja je plenila svojim talentom decenijama koliko je bila na umetničkoj sceni.

Predsednik Aleksandar Vučić zamolio je Grad Beograd da Merima Njegomir bude sahranjena u Aleji zaslužnih građana i mi smo taj predlog prihvatili. Ona će počivati tamo gde joj je i mesto, među zaslužnim građanima Beograda", navodi se u saopštenju Sekretarijata za informisanje.

BIDEO: RTS

video...

Komentara: 0


#   Aleksandar Vučić   pevačica   In memoriam   narodna muzika   etno   Merima Njegomir
@avucic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima