Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Preminula Neda Arnerić, poznata glumica i umetnička direktorka „Niš art“ fondacije

rssBookmark and Share

Niš 10.01.2020. Južna Srbija Info

Slavna glumica Neda Arnerić, rođena u Knjaževcu, preminula je u 67. godini života. Ona je pronađena danas u svom stanu u Beogradu.

Foto: draganlekovic.me
Foto: draganlekovic.me

Neda Arnerić rođena je u Knjaževacu 1953. godine, bila je srpska filmska, televizijska i pozorišna glumica, diplomirana istoričarka umetnosti i bivša političarka.

Njen prvi film, San iz 1966, napravio je od Nede prvu dečju filmsku zvezdu Jugoslavije, dok joj je godinama kasnije uloga mlade u kultnom Ko to tamo peva obezbedila status seks—simbola.

U karijeri dugoj pola veka, ostvarila upamćene uloge u filmovima Višnja na Tašmajdanu, Užička republika, Sutjeska, Valter brani Sarajevo, Varljivo leto ’68 i drugima. Igrala je u mnogobrojnim italijanskim filmovima. Nakon velike popularnosti šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga veka, glumica je i devedesetih doživela veliku slavu, zahvaljujući blokbasteru "Tri karte za Holivud" i televizijskoj seriji "Policajac sa Petlovog brda".

Dobitnica je Nagrade "Pavle Vuisić" za životno delo, koja se dodeljuje glumcu „kao priznanje za izuzetan doprinos umetnosti glume na domaćem filmu“. Takođe, dobitnica je dve Arene na Filmskom festivalu u Puli, zlatne za film Haloa praznik kurvi i srebrne za ulogu u drami "Ispravi se Delfina", kao nagradu „Carica Teodora“ na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu. 1980. godine

Bila je narodna poslanica u prvom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije 2000—2004., a od 2005. godine, umetnička direktorka „Niš Art“ fondacije u Nišu.


#   Niš   glumci   Niš art Fondacija   In memoriam   Filmski susreti   Neda Arnerić
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima