Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Proglašena vanredna situacija u Aleksincu

rssBookmark and Share

Niš 30.03.2015. Blic, Južna Srbija Info, Aleksinac.Net

Na području cele opštine Aleksinac proglašena je vanredna situacija zbog izlivanja Južne Morave na više lokacija.

Proglašena vanredna situacija u Aleksincu

Prema rečima komandanta štaba i predsednika opštine Nenada Stankovića, poplavljena su dvorišta u deset kuća u Donjem Ljubešu i četiri u Vitkovcu kao i poljoprivreno zemljište uz reku na potezu od Grejača i Velikog Drenovca do Vitkovca.

- Nema potopljenih kuća, ali ima kuća u kojima su poplavljena dvorišta. To nije velika količina vode, ali pratimo dalji razvoj situacije - kaže Stanković.

Foto Tviter

Kako je saopšteno posle obilaska terena, od izlivanja Južne Morave poplavljeno je više stotina hektara oranica, deset objekata u Gornjem Ljubešu i četiri u Vitkovcu.

Tviter

Zatvoreni su u regionalni putevi Aleksinac - Niš na deonici Tešica - Draževac i Aleksinački Rudnik - Kruševac u ataru Đunisa.

Samo u blizini Aleksinca kod naplatne rampe, voda je poplavila više desetina hektara plodnih oranica i stigla je do samog auto-puta Beograd - Niš.

Tviter

Na odbrani od polava angažovana su sva javna preduzeća sa mehanizacijom i ljudstvom.

Aktivirala su se i mnoga klizišta, a najgora situacija je u atarima sela Vukanja i Lipovac.

Donja Trnava, Draževac, Tešica, Foto Jonić

Na nekoliko reka u Srbiji vodostaji će i u ponedeljak biti oko granice vanredne odbrane od poplava, osim na donjem toku Južne Morave gde je nešto viši. Na pojedinim njivama u Jablaničkom okrugu uništena je pšenica, a pod vodom su uglavnom livadska zemljišta. Mora da se nastavi kontrola merenja nivoa voda dok se stanje potpuno ne umiri i svi štabovi za vanredne situacije moraju biti u pripravnost.

Trnjane, M. Dimitrijević

Na donjem toku Južne Morave kod Mojsinja vodostaj će se kretati iznad granice vanredne odbrane od poplava, a kod Aleksinca će biti između granica redovne i vanredne odbrane od poplava, saopštio je Republički hidrometeorloški zavod. Na pritokama Južne Morave, na Velikoj Moravi kod Bagrdana, na Kolubari sa pritokama, Jasenici i Timoku vodostaji će se kretati oko granice redovne odbrane od poplava do 31. marta, naveo je RHMZ na svom sajtu.

Donja Toponica. Soiljković

Načelnik Sektora MUP za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je u ponedeljak da "ima sporadičnih problema, ali ništa što bi se moglo nazvati eskalacijom i ukazivalo na eventualnu evakuaciju stanovništva". "Mora da se nastavi kontrola merenja nivoa voda dok se stanje potpuno ne umiri i svi štabovi za vanredne situacije moraju biti u pripravnost", rekao je Marić.

Vodostaji na Južnoj Moravi, Veternici, Jablanici, Pustoj reci i ostalim manjim rekama i potocima na području Jablaničkog okruga su u konstantnom opadanju, potvrdio je u ponedeljak načelnik okružnog Sektora za vanredne situacije Miodrag Marjanović.

On je kazao da su trenutno problem podzemne vode u nekoliko sela kao i voda koja se nakon izlivanja zadržala na obradivim parcelama. "Bilo je poplavljeno više od 100 hektara oranica i voda se sada polako povlači. Na pojedinim njivama uništena je pšenica, a pod vodom su uglavnom livadska zemljišta", rekao je Marjanović. On je precizirao da je najveći problem u ataru sela Razgojnski Čifluk, gde je Južna Morava promenila tok i odnela deo placeva i deo dvorišta nekoliko kuća i naglasio da su u kontaktu sa nadležnima i da će u narednom periodu biti preduzimane mere na sanaciji vodotoka. Podzemne vode poplavile su dvorišta u tridesetak domaćinstava u selima Veliko Tranjane, Bunibrod, Guberevac i Grabovnica.


#   Niš   Aleksinac   Beograd   Kruševac   javna preduzeća   Južna Morava   Donja Toponica   Miodrag Marjanović   Vitkovac   poplava   Nenad Stanković   Aleksinački Rudnik   Donja Trnava   Predrag Marić   podzemne vode   Draževac   vanredna situacija   poplava 2015   Donji Ljubeš
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima