Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Propusti u radu lokalnih samouprava

rssBookmark and Share

30.01.2012. Autor : Ekipa Južne Srbije |

Ombudsman je utvrdio propuste u radu gradskih uprava Niša, Vranja i Jagodine, jer nisu obavljale poslove iz svoje nadležnosti, već su ih prepuštale građanima.

Propusti u radu lokalnih samouprava

Dalje neće moći!

Nadležne službe tih loklanih samouprava nisu po upisu građana u matičnu knjigu rođenih dostavile izvod iz matične knjige nadležnom organu kako bi građanin dobio jedinstveni matični broj, već su uputile građane da sami podnesu zahtev policijskim stanicama, kako bi ostvarili svoja prava.

Na taj način gradske uprave su prekršile zakonom predviđenu proceduru.

Precizira se da je reč o Upravi za građanska stanja i opšte poslove Niša, Sekretarijatu za opštu upravu Vranja - Matična služba Gnjilane i Gradskoj upravi grada Jagodine - Odeljenje za upravu i Matična služba za opštine Đakovica i Dečani.

"Ovakvo postupanje, pored toga što predstavlja krajnje nekorektno ponašanje prema građanima, u velikoj meri je otežalo već dovoljno kompleksan postupak ostvarivanja prava na lična dokumenta", smatra zaštitinik građana.

On je ovim gradskim upravama, u konkretnim i svim narednim slučajevima, naložio poštovanje Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana, što podrazumeva da se one službenim putem obrate nadležnom organu radi određivanja jedinstvenog matičnog broja.

Ujedno, smatra ombudsman, neophodno je da načelnici gradskih uprava obezbede primenu Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana, u delu koji propisuje obaveze nadležnog organa koji vodi matične knjige, kako bi se sprečilo dalje kršenje prava građana na dobijanje jedinstvenog matičnog broja.

Ove gradske uprave u obavezi su da ombudsmana u roku od 60 dana obaveste o postupanju po preporukama.


#
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima