Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Putin u poseti Srbiji: Hvala na prijateljstvu! (FOTO-VIDEO)

Bookmark and Share

Beograd 17.01.2019. Tanjug, RTS, Južna Srbija Info

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin doputovao u zvaničnu posetu Srbiji, gde mu je domaćin predsednik Aleksandar Vučić. Tokom posete biće potpisan 21 sporazum, trećina je iz oblasti inovacija i digitalizacije.

Foto: Tanjug, Rade Preljić
Foto: Tanjug, Rade Preljić

RTS direktno prenosi celodnevnu posetu predsednika Rusije.

Prema programu posete šefa ruske države, Putinu je na Aerodromu "Nikola Tesla" priređen doček. Usledila je ceremonija polaganja venaca na Groblju oslobodilaca Beograda i spomniku Crvenoarmejcu.

Ceremonija svečanog dočeka ruskog predsednika upriličena je ispred Palate "Srbija", uz inoniranje himni dve zemlje i postrojavanje Garde Vojske Srbije. U čast Vladimira Putina ispaljeni su i počasni plotuni.

Predsednika Rusije ispred Palate "Srbija" dočekali su svi ministri u Vladi Srbije na čelu sa predsednicom Vlade Anom Brnabić. 

Nakon svečanog dočeka, uslediće sastanak u užem formatu dvojice predsednika.

Sat nakon toga planiran je sastanak delegacija Srbije i Rusije, a potom i potpisivanje bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsednika.

U delegaciji predsednika Rusije je pet ministara – spoljnih poslova, energetike, tehnološkog razvoja, rada i socijalne zaštite i ekonomskog razvoja.

Za popodne je predviđena ceremonija uručenja Ordena Aleksandra Nevskog predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. 

Orden Vučiću će uručiti predsednik Putin. Dvojica predsednika će se nakon toga obratiti medijima.

Tokom posete potpisani su brojni ugovori i sporazumi iz različitih oblasti. Među njima je Ugovor za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji železničke infrastrukture Srbije.

Potpisani su i memorandumi koji bi trebalo da povećaju saradnju u oblasti obrazovanja, razvoja naučnih istraživanja i razmene znanja između Srbije i Ruske Federacije. 

Za izveštavanje o Putinovoj poseti Beogradu akreditovano je skoro 600 novinara, snimatelja i fotoreportera iz Srbije, Rusije, regiona i sveta. Samo sa Putinom dolazi preko 80 novinara iz Rusije. 

Atmosfera na ulicama Beograda, Foto: Južna Srbija

O ogromnom interesovanju za posetu predsednika Putina, svedoči činjenica da su akreditacije zatražile medijske ekipe vodećih svetskih agencija, elekstronskih i štampanih medija, ne računajući stalne strane dopisnike iz Beograda, poput izveštača američke agencije AP, Frans presa, Rojtersa, kineske i nemačke državne televizije. 

Mnogi strani mediji poslali su specijalne izveštače u Beograd, uključujući Gardijan, Njujork tajms, britanski Tajms.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ruski predsednik Vladimir Putin obišli su Hram Svetog Save, gde ih je sačekao veliki broj građana. Nakon simbolične ugradnje delića mozaika i paljenja sveća u kripti, Putin se zahvalio okupljenima na prijateljstvu.

VIDEO: RTS

video...

Komentara: 0


#   Beograd   Južna Srbija region   Aleksandar Vučić   Vlada Republike Srbije   Rusija   predsednik Srbije   Vladimir Putin   Nikola Tesla   Hram Svetog Save
@avucic @Vlada_SR @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima