Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

''Ruska pomoć je bila brza i bratska''

rssBookmark and Share

19.05.2014. Politika

Najvažnija pomoć koju su spasioci doneli Srbiji iz Moskve jeste sunce, našalio se juče zamenik ministra za vanredne situacije (MČS) Rusije i šef ruskog tima u našoj zemlji Eduard Čižikov

''Ruska pomoć je bila brza i bratska''

Na vanrednoj konferenciji za novinare u ruskoj ambasadi govorili su i ambasador Aleksandar Čepurin i rukovodilac Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu Viktor Safjanov. Čepurin je novinarima pokazao i veliku sliku, koju je nacrtala devojčica Una Cvetić, na kojoj piše „Spasiba Rusija”. I ova nevolja pokazala je svu neophodnost Srpsko-ruskog humanitarnog centra, s osnovnim zadacima da pomaže u razminiranju terena posle bombardovanja 1999. godine, za šta je ruska vlada već izdvojila 30 miliona evra, kao i u zaštiti od požara i borbi protiv poplava.

Svojevrstan ruski „desant na Obrenovac”, kako su ga nazvali, počeo je obraćanjem premijera Aleksandra Vučića kolegama iz Moskve, u popodnevnim časovima, u četvrtak 15. maja, da bi već u petak u 8.15 ujutru prvi ruski avion MČS-a sleteo na niški aerodrom. U ovom teškom vremenu za srpski narod video sam nadljudske napore rukovodstva Srbije, sa kojima smo i zajedno bili na licu mesta, ali i najviše vrline, hrabrost, solidarnosti i samopožrtvovanje brojnih građana koji su se odmah odazvali na apele za pomoć, istakao je Čepurin.

Videli smo i međunarodnu solidarnost niza zemalja na delu, a Rusija je reagovala brzo i bratski, jer je brzina u ovakvim situacijama od presudnog značaja, podvukao je ambasador. Za manje od pola dana od prijema Vučićevog pisma, u Nišu je već bilo 79 ruskih spasilaca, opremljenih motornim čamcima. Stigla su tri aviona „iljušin” sa 47 tona humanitarne pomoći, mahom hranom i ćebadima, 40 motornih čamaca za izvlačenje, 30 specijalnih dizel agregata, od kojih svaki podmiruje potrebe za električnom energijom za oko 60 domaćinstava. Čepurin je rekao da je dopremljeno i 18 velikih pumpi za izbacivanje vode, kao i topovi za isušivanje prostorija, što će biti neophodno kada se voda povuče.

Kako je objasnio, juče su, preko Minska i Bratislave, u Srbiju stigla i dva supermoderna spasilačka helikoptera K-32, koji mogu biti korišćeni za evakuaciju, ali i za gašenje požara, kao i za monitoring poplavljenih i vatrom zahvaćenih područja. Bratska pomoć oličena je u tome što zamenik ministra Čižikov nije ni čekao da formalna procedura bude završena, već je odmah po prijemu pisma počeo da se ukrcava u avion, zajedno sa svojim timom, istakao je Čepurin, i naglasio da su ruski specijalci izvukli iz vode 2.160 ljudi, od čega 576 dece. Mnogo toga je još pred nama i pomoći ćemo Srbiji da prebrodi ovu katastrofu, poručio je ambasador Čepurin.

Zamenik ministra Čižikov istakao je dobru saradnju i koordinaciju sa srpskim kolegama, vojskom, policijom i žandarmerijom, kao i da nije bilo problema prilikom preleta iz Rusije. Pomagaćemo srpskom narodu i dalje, koliko god to bude potrebno, naglasio je Čižikov i istakao da se pomoć trenutno distribuira onima koji su ostali u poplavljenom području. Šef humanitarnog centra u Nišu Safjanov takođe je podvukao da je u ovoj situaciji od presudnog značaja bilo – u što kraćem roku stići na mesto katastrofe, što je i učinjeno.

-----------------------------------------------------

Spasavanje spasioca

Dva čamca za evakuaciju kojima su upravljali meštani, u jednom trenutku su se prevrnula, a ukupno 19 ljudi povukla je bujica. Pretila je opasnost da ih voda uvuče pod most. Srećom, spasioci su bili u blizini i odmah su poskakali u vodu i izvukli sve nevoljnike, ali je tom prilikom jednog ruskog specijalca voda ipak povukla ispod mosta. Uz pomoć kolega koji su zaronili u mutnu vodu, hrabri Rus je ipak izvučen.


#   Rusi   vanredno stanje   poplava     aerodrom   Aleksandar Čepurin   Rusija   ugroženi   poplava 2014   gašenje požara   Viktor Safjanov
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima