Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ruski i francuski džez na Nišvilu

rssBookmark and Share

18.06.2016.

Svetski poznati ruski saksofonista Oleg Kireiev nastupiće na predstojećem Nišvil džez festivalu sa svojim bendom “Orlan” u petak 12. avgusta.
Francuski sastav RP3 koji predvodi pijanista Remi Panossian nastupiće u nedelju 14. avgusta.

Fuzija džeza i ruske tradicije sa Urala
Fuzija džeza i ruske tradicije sa Urala

Svetski poznati ruski saksofonista Oleg Kireiev nastupiće na predstojećem Nišvil džez festivalu sa svojim bendom “Orlan” u petak 12. avgusta. Ovaj izvanredni etno džez projekat nastupiće ove jeseni i na najvećem World music sajmu Womex 2016.

Sastav “Orlan” koji osim Olega (saksofoni i vokal) čine i Rustem Galiullin – truba, Oleg Jangurov – bas, Sergei Ostroumov – bubnjevi, Rustem Karimov – udaraljke i Ruslam Vorotnikov – klavijature, prema oceni kritičara na najbolji način premošćuje granice između različitih kultura i tradicija.

Kroz džez izraz, kao jedan od glavnih temelja vorld mjuzik pravca, sastav “Orlan” predstavlja bogatu muzičku tradiciju sa granice Evrope i Azije, odnosno ruske republike Baškirije odakle su poreklom svi članovi sastava. Olegov grleni vokal, karaterističan za to podneblje, takođe je jedna od važnih karakteristika sastava koji se tokom poslednjih nekoliko godina predstavio širom Evrope i u Americi.

Uz sva svetska svetskih priznanja, Oleg Kireiev je izuzetno cenjen i u svojoj domovini: ima zvanje savetnika za kulturu predsednika Baškirije.

 

Francuski džez

Francuski sastav RP3 koji predvodi pijanista Remi Panossian nastupiće na predstojećem Nišvil džez festivalu u nedelju 14. avgusta. Članovi sastava su i Maxime Delporte (kontrabas) i Frederic Petitprez (bubnjevi).

Remi Panossian trio

Za sedam godina postojanja, RP3 iza sebe ima tri albuma, a održali su više od 300 koncerta u tridesetak zemalja, uključujući i Kanadu, Norvešku, Brazil, Nemačku, Venecuelu, Meksiko, Indiju, Portugal, Belgiju, Švedsku, Alžir... Samo tokom 10 turneja po Aziji održali su više od 150 koncerata. Takođe, pozivani su da nastupe u mmnogim velikim koncertnim dvoranama i na značajnim jazz festivalima.

Godine 2011 MP3 su sa Gregori Porterom podelili nagradu “džez otkriće godine” koju dodeljuje uticajni TSF Jazz radio. Grupa je nedavno objavila treći album koji je producirao poznati belgijski pijanista italijanskog porekla Erc Lengini.

 


#   Nišvil   džez   džez festival     Remi Panossian
@nisville @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima