Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Srbin uklesao imena terorista?

rssBookmark and Share

Vlasotince 15.01.2013. Izvor: Alo

Imena poginulih albanskih terorista na spomeniku koji su pripadnici Oslobodilačke vojske Preševa i Medveđe postavili u Preševu uklesao je Srbin iz Vlasotinca. Policija je već razgovarala sa ovim preduzetnikom i on će biti procesuiran zbog podrivanja ustavnog poretka.

Srbin uklesao imena terorista?
Izvor iz vrha srpskih vlasti kaže da se sumnjalo da je deo spomenika izrađen u Nišu, ali da su naknadnom istragom utvrdili da se radi o kamenorescu iz Vlasotinca srpske nacionalnosti.

- Sam spomenik izradio je jedan Albanac iz sela Oraovica, kraj Preševa. Međutim, kako on nije mogao da iskleše imena terorista koji su poginuli u napadima na policiju i vojsku 2000. i 2001. godine, deo spomenika, odnosno ploču, tokom noći su kamionom odvezli u Vlasotince kod jednog Srbina, koji ima kamenorezačku radnju. S njim su nekoliko dana ranije stupili u kontakt i ponudili mu nekoliko puta veću sumu nego što je uobičajeno za takav posao.

Kada je policija sve to otkrila, otišla je kod njega, on je sve to priznao i protiv njega će biti pokrenut postupak zbog podrivanja države i ustavnog poretka.

Nadležni u Preševu imaju rok da do sutra u ponoć sami uklone spomenik , a ukoliko to ne učine, država će ga srušiti. Naime, opština Preševo je pre nekoliko dana dobila rešenje da u roku od pet dana sama ukloni spomenik, jer je postavljen bez dozvole. Taj rok ističe sutra u ponoć.

Ukoliko se opštinske vlasti ogluše o ovu odluku, na teren će izaći građevinska inspekcija, zajedno sa komunalnom policijom da spomenik sruši.

Ivica Dačić, premijer Srbije, izjavio je još pre dve nedelje da će spomenik pripadnicima OVPBM u Preševu biti uklonjen do 17. januara, za kada je u Briselu predviđen nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a pre dva dana je uklanjanje spomenika najavio i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Prema pisanju nekih medija, majstor iz Niša koji je uklesao imena na spomenik, pošto ne govori albanski, nije znao šta piše na njemu i mislio je da će biti postavljen negde na groblju.

Nadležni u Opštini Preševo ne zanju gde je spomenik odrađen niti koga je isklesao.


#   policija   Vlasotince   Ivica Dačić   Aleksandar Vučić   spomenik   građevinska inspekcija
@DacicIvica @avucic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima