Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Srpska naučna ekipa osvojila pet medalja u Agentini: Nišlijama Bogdanu u Novaku, srebro i bronza

rssBookmark and Share

Niš 12.12.2014. V.Petrović

Bogdan i Novak Stanojević, učenici Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu osvojili dve medalje na međunarodnoj olimpijadi u Argentini i opravdali ukazano poverenje.
Mada je put za Argentinu bio do kraja neizvestan ovi mladi talentovani gimnazijalci su uspeli da pokažu da na njih može da se računa.

Srpska naučna ekipa osvojila pet medalja u Agentini: Nišlijama Bogdanu u Novaku, srebro i bronza

Srpski srednjoškolci koji su se u Argentini na Međunarodnoj naučnoj olimpijadi takmičili od 1. do 10. decembra osvojili su pet medalja, zlato dva srebra i dve bronze. Takmičari iz Niša, blizanci, braća Bogdan i Novak Stanojević, učenici specijalizovanog odeljenja za darovite fizučare Gimnazije “ Svetozar Marković” u Nišu osvojili su srebrnu i bronzanu medalju. Bogdan Stanojević se iz Argentine vraća sa srebrnom, a Novak sa bronzanom medaljom.

Učenica gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Sada Tamara Bojanić osvojila je zlatno, srebrnu medalju je, pored Bogdana, osvojio još i Igor Medvedev iz Matematičke gimnazije u Beogradu, a bronzu su osvojili Milica Božanić iz Matematičke gimnazije u Beogradu i Nišlija Novak Stanojević.

 “Za nas je ovo veliki uspeh i nikada do sada se sa ovog takmičenja nismo vratili sa ovoliko osvojenih medalja.Zadatke smo odlično uradili i ponosimo se time jer smo, istovremeno, opravdali i poverenje koje nam je ukazano time što nam je omogućeno da otputujemo na ovo prestižno takmičenje“, kažu braća Stanojević. 

Međunarodna naučna olimpijada u Aregentini je pomalo specifično takmičenje. Učenici se takmiče iz nekoliko predmeta, fizike, biologije i hemije, a pored teoretskog moraju da pokažu i praktično znanje.

Inače, odlzak braće Bogdana i Novaka Stanojevića iz Niša za Argentinu je, gotovo do poslednjig trenutka bio neizvestan. Porodica kao ni škola koju pohađaju blizanci nisu bile u mogućnosti da obezbede potrebna sredstva za oslazak na ovako dalek put. Dopisi iz škole za pomoć upućeni su skoro svim institucijama i mogućim donatorima, a onda je u pomoć priskočio grad Niš koji je braći Stanojević uplatio 230.000 dinara, po 165.000 za svakog, i tako im omogućio da stanu rame uz rame sa svojim vršnjacima iz sveta i pokažu šta mogu kada se radi o nauci, posebno prirodnim naukama.

“Za njih to ne bi smela da bude tenzija jer je i plasman za samu ekipu koja će predstavljati Srbiju u Argentini veliki uspeh“, kazao je profesor dr Dragan Gajić sa Prirodno-matematičkog fakulteta koji predaje Bogdanu i Novaku. “Uspeli su to i pored izuzetno jake konkurencije pa im i na tome treba čestitati“.

Čestitke su sada mnogo veće jer su Bogdan i Novak pokazali da ništa ne može da ih spreči da stignu do cilja koji su zacrtali, a uspeh koji su postigli u Argentini samo je značajniji.

Mladi gimnazijalci Bogdan i Novak Stanojević su se, inače za takmičenje u Argentini, plasirali kao učenici osmog razreda OŠ “Sveti Sava”.

“Fizika je naša najača strana i predmet kojim se, ustvari najviše bavimo, ali se ne plašimo ni zadataka koji nas čekaju iz biologije i hemije“, kazala su braća Stanojević pre odlaska za Argentinu. “Fizikom se bavimo od malih nogu, do sada smo osvajali medalje na mnogim takmičenjima, ali nas sada kao gimnazijelce čekaju novi izazovi”.

 


#   Niš   Sveti Sava   Svetozar Marković   Svetozar Marković gimnazija   Jovan Jovanović   Dragan Gajić   Argentina   Bogdan Stanojević   Novak Stanojević   Međunarodna naučna olimpijada   srebrna medalja   bronzana medalja
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima