Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Srpski Eldorado: Niš jedan od centara kriminalnih dešavanja

rssBookmark and Share

Niš 31.01.2013. Izvor: Večernje Novosti

Grad u kome tri godine nema načelnika policije postao Eldorado za kriminalne grupe svih profila, pišu "Novosti".

Srpski Eldorado: Niš jedan od centara kriminalnih dešavanja
Niš je oduvek bio na raskršću puteva droge i šverca iz Avganistana, Turske, Albanije, Grčke, Makedonije, Bugarske i drugih zemalja. Ali zbog dugogodišnjeg nemara nadležnih, danas je potpuno ogrezao u kriminal. Situacija je gora nego ikad. Najava prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića mogla bi da ukazuje na volju države da se obračuna sa mafijaškim grupama, pišu "Novosti".

Kriminolog Zlatko Nikolić smatra da je Niš ključna destinacija za domaće i strane mafijaške grupe, jer je, kako kaže, droga bez mogućnosti da se distribuira potpuno bezvredna.

"Geografski gledano, Niš je osuđen na to da bude u centru kriminalnih dešavanja, ali je i pored toga moglo mnogo toga da se učini da situacija ne eskalira", tvrdi Nikolić. "Pre svega, država nije smela da dozvoli da grad nema načelnika policije nekoliko godina. Kako su godine prolazile, stopa kriminaliteta se povećavala, a nije postojao čovek koji bi se uhvatio ukoštac sa problemom. Mislim da je sa poslednjim dešavanjima jasno da je Niš dostigao vrhunac kad je posredi kriminalitet."

Prema rečima profesora Fakulteta bezbednosti Darka Trifunovića, pored narko-kriminalnih grupa, na jugu Srbije, a posebno u Nišu, prisutna je i duvanska mafija. A nedavni incidenti najverovatnije su posledica njihovih obračuna.

"Smatram da je jedino rešenje da se krene sa „čišćenjem“", objašnjava Trifunović. " Siguran sam da bi se vrlo brzo utvrdilo kako je veliki broj ljudi iz vlasti i policije umešan u kriminal. Naravno da tamo ima puno onih koji svoj posao obavljaju časno, ali je javna tajna ko su tamošnji gospodari podzemlja i na koji način su oni povezani sa političarima."

Za minule tri godine, otkako niška policija nema načelnika, ovaj grad je postao eldorado za kriminalce - priznaju i u Nezavisnom policijskom sindikatu Srbije (NPŠ), u kome tvrde da u Nišu vlada totalni javašluk, pišu "Novosti".

Komentara: 0


#   Niš   policija
@


 


[ Dodaj komentar ]





Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima