Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Stanovi za Cigane u Prokuplju

rssBookmark and Share

Prokuplje 25.12.2010. Izvor: Južne vesti

"Udruženje Roma" prokupačke opštine, organizovalo je javnu raspravu na temu „Lokalni plan za stanovanje Roma“.

Cilj ove rasprave je da se čuje mišljenje stanovnika ciganske populacije o proritetima za poboljšanje njihovog kvaliteta života u gradu. Nakon ove rasprave biće izrađen dokument, koji će biti smernica za dalji rad i čija će se realizacija završiti do 2013. godine.

- Ovo je poslednja rasprava na ovu temu, Lokalni akcioni plan za stanovanje Roma je u završnoj fazi i nadamo se da će ga skupština opštine Prokuplje usvojiti na narednoj sednici, kako bi i zvanično počela realizacija. U Prokuplju postoje dva velika i neuređena naselja, to su Carina i Čerkez mala, gde živi oko 4. 500 Roma. Svi objekti za stanovanje su neuređeni, i ovim planom bi se pre svega rešilo to pitanje narednih godina – rekao je Dejan Živković, član Društva Roma Prokuplje.

On je dodao da je jedan od ciljeva ovog dokumenta osim regulisanja  ciganskih naselja i uključivanje Roma u sve sfere društvenog života grada.

Prema nedavno sprovedenoj anketi, oko 26 odsto ciganske populacije nema završenu osnovnu školu, 43 odsto ih je osnovnom a oko 30 odsto sa srednjom školom.


#   Prokuplje   stanovi   Dejan Živković   Cigani   Skupština opštine   akcioni plan
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima