Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Svečano otvorena "Svetosavska nedelja" u Vranju

rssBookmark and Share

Vranje 22.01.2019. Južna Srbija Info

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković otvorio je juče u Galeriji Narodnog muzeja tradicionalnu kulturno-prosvetno i duhovnu manifestaciju ,,Svetosavska nedelja", koja se obeležava već 29 godina u čast prvog srpskog prosvetitelja i arhiepiskopa Svetog Save.

Svečano otvorena "Svetosavska nedelja" u Vranju

Gradonačelnik je istakao da je učinak Svetog Save bio od velike važnosti za doba u kojem je on živeo i stvarao, a da je njegovo učenje  opstalo sve do danas i da se zbog toga sa pravom kaže da je bio ,,svevremena ličnost”. 

"Polazeći od uverenja da je prosveta ključ razvoja jedne nacionalne kulture, civilizacije i nezavisne države, naročito se zalagao za njeno unapređenje. Mirio je zavađenu braću, ali i Srbe sa svojim susedima i unosio mir među svim balkanskim narodima. Ljubav prema hrišćanstvu koju je proneo svetom, odražavala je njegov stav da se dobro dešava onda i samo kada je utemeljeno na načelima istine, blagostanja i vere. Dok god se ovim principima vodimo, dok god pratimo predanja i duhovna usmerenja prosvetitelja Save, možemo sa sigurnošću da kažemo da postoji bolje sutra za nas i za generacije koje će doći. Velika odricanja pratila su stvaralaštvo Save, a danas se i nama nameću mnogobrojna iskušenja. Ne zaboravimo da pred njima ne smemo da pokleknemo, ni ustuknemo, i da je naš zadatak da se se sa istima suočimo, upravo vrlinama kojima nas je Sava naučio. Zato, neka nas i ubuduće dani kada slavimo lik i delo Save Nemanjića podsete da u životu i radu moramo, kao i on, biti umereni, nenametljivi i skromni. Sledimo prave duhovne vrednosti i put očuvanja i nadograđivanja kulturnog bogatstva. Neka živi uspomena i sećanje na Svetoga Savu, koje ćemo najdalje sačuvati ukoliko u srcu stalno nosimo plemenitost i istinoljubivost”, rekao je Milenković.

Početak manifestacije obeležen je otvaranjem izložbe ,,Sveti Sava Srpski“, Istorijskog muzeja Srbije, na kojoj su predstavljeni arhivska građa, kopija fresaka i ikona i fotografije ličnih predmeta i relikvija Svetog Save. Autor je ovom postavkom, želeo da  što potpunije približi javnosti Savin svetovni i duhovni put, kao i veličinu i značaj njegove ličnosti za srpsku državu i Srpsku pravoslavnu crkvu, ali i celokupnu srpsku istoriju i kulturu.  Izložba prikazuje  svetovni život Rastka, trećeg sina velikog župana Raške Stefana Nemanje, njegovo odstupanje od zemaljske vlasti, odlazak na Svetu Goru i zamonašenje pod imenom Sava, rad na sticanju autokefalnosti i autonomije Srpske pravoslavne crkve u Nikeji gde je postao i prvi srpski arhiepiskop. Takođe, prikazani su i Savini državotvorni, državnički i diplomatski poslovi, kojima je izdejstvovao, između ostalog, i međunarodno priznanje Srbije za kraljevinu, kao  i njegovi svestrani doprinosi na polju prosvetiteljstva, književnosti i ktitorstva (obnova manastira Hilandar, podizanje Žiče, Studenice i drugih manastira), koji su Svetog Savu učinili najznačajnijom ličnošću u istoriji srpskog naroda.

O liku i delu Svetog Save govorio je i autor dr Andrej Vujnović. ,,Zadivljuje čvrstina i bistrina njegove hrišćanske misli i stava, ali uz to i njegova otvorenost i žudnja za širenjem horizonta i neprestana težnja prema dobru. Zadivljuju njegovi diplomatski poduhvati i organizacione sposobnosti u kojima se prepoznaje sposobnost realnog sagledavanja okolnosti i na osnovu takvog viđenja pragmatično postupanje”, istakao je Vujnović.

U programu je nastupio i hor muzičke škole ,,Stevan Mokranjac“.

Komentara: 0


#   Vranje   Sveti Sava   Slobodan Milenković   fotografije   Svetosavska nedelja
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima