Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sveti arhijerejski sabor u maju u Nišu

rssBookmark and Share

18.01.2013. SR

Vladika niški Jovan najavio je večeras da će Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve prvi put u istoriji biti održan u maju ove godine u Nišu.

Sveti arhijerejski sabor u maju u Nišu
Vladika Jovan je na konferenciji za novinare rekao da će, uz prisustvo svih arhijereja naše pomesne crkve, sigurno biti pozvani i posmatrači, kao i da će Sabor trajati do 3. juna kada počinje gradska slava u Nišu u godini obeležavanja 17 vekova Milanskg edikta.

- Tada će biti služena liturgija uz prisustvo 200 sveštenika i naroda niške eparhije, milionske, a veliki skup biće ponovljen i 6. oktobra na dan centralne proslave 17 vekova Milanskog edikta u Nišu - kazao je vladika Jovan i napomenuo da će prisustvovati jerarsi počev od moskovskog patrijarha i vaseljenskog čije su se potvrde čekale.

Uoči početka svečanosti obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta večerašnjim nastupom hora Sretenjskog manastira iz Moskve, Jovan je rekao da je "Rusija najbolji predstavnik Vizantije i onog romejskog carstva, Konstantinovog nasleđa ne samo u prošlosti, već i u sadašnjem trenutku u svakom pogledu".

To je sinteza umetnosti, kulture, civilizacije, dodao je vladika Jovan koji je sa gradonačelnikom Niša Zoranom Perišićem i diregentom hora Sretenjskog manastira Nikonom Žilom govorio o nastupu tog ruskog hora, koji traje šest vekova, kao i o značaju obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta Konstantina Velikog.


#   Vladika niški Jovan   gradska slava
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima