Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sveti jevanđelista Marko - Markovdan

Bookmark and Share

08.05.2023. Južna Srbija Info

Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog jevanđelistu i apostola Marka - Markovdan 8. maja po Gregorijanskom kalendaru (25. april po Julijanskom kalendaru).

Sveti jevanđelista Marko - Markovdan

Apostol i jevanđelist Marko (Jovan Marko) bio je sin bogate žene Marije, koja je bila prijatelj hrišćanima, jedan je od apostola (učenika) Isusa Hrista i autor drugog jevanđelja.

Prema predanju, njegov ujak, Apostol Varnava i apostol Pavle uzeli su ga u pratnju na prvom misionarskom putovanju u Antiohiju. Kasnije sa ujakom Varnavom odlazi na Kipar, a sa apostolima Petrom i Pavlom u Rim.

Sveti Petar postavlja Marka za episkopa i šalje ga u Misir da propoveda. Tako je Sveti Marko bio prvi propovednik Jevanđelja i prvi episkop u Misiru. Propovedao je u Liviji, Amonikiji i Pentapolju. Iz Pentapolja prešao je u Aleksandriju. U Aleksandriji Sveti Marko je osnovao crkvu Božju, postavio episkopa, sveštenike i đakone.

Predanje ga smatra osnivačem Crkve u Aleksandriji. Umoren od neznabožaca, sahranjen je bio u Aleksandriji. 828. godine njegovo telo je ukradeno od strane mletačkih trgovaca i prevedeno u Veneciju gde danas leži njegov sarkofag u crkvi svetog Marka.

Apostol Marko je pisac, po vremenu pisanja, drugog jevanđelja, koje nosi njegovo ime - Sveto Jevanđelje po Marku.

Na današnji dan u Kuršumliji se tradicionalno održava Markovdanski vašar.

Danas se poljski radovi izbegavaju. Ne valja na ovaj dan ni spavati, da se ne bi spavalo preko cele godine.

Sveti Marko je česta krsna slava ali i slava pojedinih gradova i mesta.


#   SPC   Markovdan   Srpska slava   Sveti Marko
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima