Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sveti Jovan Krstitelj

Bookmark and Share

20.01.2016. Južna Srbija Info

Sveti Jovan Krstitelj slavi se 7. januara po julijanskom kalendaru (20. januara po gregorijanskom kalendaru).

Među ličnostima jevanđelskim koje okružuju Spasitelja, ličnost Jovana Krstitelja zauzima posebno mesto, kako po svom čudesnom dolasku na svet i načinu života, tako i po svom tragičnom izlasku iz svoga života. On je bio takve moralne čistote da se pre mogao nazvati anđelom nego smrtnim čovekom, a jedini je od svih proroka koji je svetu mogao i rukom pokazati onoga koga je prorokovao.

Jovanova glavna uloga u životu bila je na dan Bogojavljenja, pa je Crkva od davnina, dan po Bogojavljenju posvetila njegovom spomenu. Za ovaj dan vezuje se i događaj sa rukom Pretečinom. Jevanđelist Luka hteo je da prenese telo Jovanovo iz Sevastije gde je velikog proroka posekao car Irod. Uspeo je samo da prenese jednu ruku u Antiohiju, svoje rodno mesto, gde je čuvana do desetog veka, a posle preneta u Carigrad odakle je nestala u vreme Turaka.

Priča se da je svake godine na dan svetiteljev arhierej iznosio pred narod njegovu ruku. Kada bi se javljala raširena najavljivala je rodnu i obilnu godinu, a kada bi bila zgrčena predskazivala je nerodnu i gladnu.

Po broju svečara, Jovanjdan je četvrta slava u Srbiji.

Sabor svetog Jovana Krstitelja
(Jevanđenje po Mateju, glava 3., i Marku, glava 2.)

"Pojavi se Jovan krsteći u pustinji, i propovedajući krštenje pokajanja za opraštanje greha. Sva Judejska zemlja i Jerusalimljani izlažahu k njemu ipovedajući grehe svoje, i on ih krštavaše u reci Jordanu." On je kazao „Ja vas krštavam vodom da vas vodim pokajanju; ali onaj koji za mnom ide silniji je od mene, i ja nisam dostojan obuću njegovu poneti. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem“."U to vreme dođe Isus iz Galileje na Jordan k Jovanu. da ga ovaj krsti. Ali mu se Jovan protivljaše, govoreći: „Ja od tebe treba da budem kršten, a ti k meni dolaziš!" Isus mu odgovori: „Ostavi to jer je dostojno da ovako ispunimo sve što je pravo." Posle ovih reči Jovan se više nije protivio i krstio je Isusa u reci Jordanu. Po biblijskom shavatnju oba ova događaja su veoma važna: Začeće svetog Jovana jer se odigralo pod direktnom intervencijom Božije sile, a (sabor) Isusovo krštenje jer od tog trenutka Isus je započeo svoju zemaljsku misiju.


#   SPC   pravoslavlje   hrišćanstvo   Sveti Jovan   Srpska slava   Jovanjdan
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima