Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Svetski dan osoba sa autizmom

rssBookmark and Share

Niš 02.04.2021. Južna Srbija Info

Svetski dan osoba sa autizmom obeležava se 2. aprila svake godine, podstičući države članice Organizacije ujedinjenih nacija da preduzmu mere za podizanje svesti o ljudima sa spektar autističnim poremećajem, uključujući autizam i aspergerov sindrom širom sveta.

Svetski dan osoba sa autizmom

Autizam je veoma složen razvojni poremećaj koji se javlja tokom prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života. Njegov specifičan uzrok je još nepoznat. Na osnovu činjeničnih podataka, dobijenih naučnim istraživanjem, danas znamo da autizam nije retka pojava, a ukoliko se u obzir uzme ceo spektar autističnih poremećaja, ova vrsta poremećaja obuhvata 0,6% ukupne populacije. Ovo znači da u Evropi postoji oko 5 miliona osoba sa autizmom.

Smatra se da osobe koje imaju ovaj poremećaj uglavnom imaju prosečnu ili natprosečnu inteligenciju i razvijen govor i spadaju u grupu sa Asperger sindromom. Autizam se ne može izlečiti, ali se pravovremenim postavljanjem dijagnoze, tretmanom, posebnim metodama i pristupom detetu i uključivanjem deteta u prirodno okruženje vršnjaka može dosta postići.

Autistične osobe imaju teškoće u komunikaciji i socijalnim odnosima. Njihovo ponašanje obeležava nezainteresovanost za druge, mehaničko ponavljanje pojedinih pokreta ili radnji, i neuobičajeno vezivanje za neki predmet.

Kod većine osoba postoje nepravilnosti u četiri velika organska sistema: nervni, imunološki, endokrini i digestivni sistem.

Osobe sa autizmom imaju identične ljudske vrednosti, kao i bilo ko drugi i prema tome imaju ista ljudska prava, kao i druge osobe sa invaliditetom.

Zbog kompleksnosti njihovih potreba, oni pripadaju posebno osetljivoj grupi ljudi, čak i među ljudima sa invaliditetom. Nijedna osoba sa autizmom ne bi trebalo da bude uskraćena u slobodnom razvoju života.

Najbitnije je biti podrška osobama sa autizmom, a tu roditelji igraju glavnu ulogu.

"Deci sa autizmom treba omogućiti sve uslove koje imaju i druga deca, bez izdvajanja i diskriminacije, kako bi se oni ponašali prirodno u svom okruženju", poručuju iz niškog Doma zdravlja.


#   Niš   Dom zdravlja   autizam   Svetski dan osoba sa autizmom
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima