Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Svi patrijarsi sveta u oktobru dolaze u Niš

rssBookmark and Share

Niš 21.09.2013. Autor: B. Janačković

Poglavari svih pravoslavnih crkava služiće svetu liturgiju 6. oktobra na platou ispred Crkve Svetih cara Konstantina i carice Jelene u Nišu u sklopu centralne proslave 17 vekova od donošenja Milanskog edikta (6-9. oktobar), najavio je protojerej Zoran Filipović, portparol odbora Eparhije niške za proslavu valikog hrišćanskog jubileja.

Svi patrijarsi sveta u oktobru dolaze u Niš

- Sveta liturgija na ovakav način u ovom gradu nije služena nikada. Ovo predstavlja veliki događaj za čitavu pravoslavnu vaseljenu, a naročito za našu pomesnu pravoslavnu crkvu i naš grad. Ovaj veliki događaj je jedinstven u istoriji. Pozivamo čitav pravoslavni narod i sve ljude dobre volje da dođu i budu sa nama - rekao je Filipović i dodao da je poslednji put pre ove godine i dolaska ovih delegacija u Rusiju sveta liturgija služena 1913. godine u Carigradu, te da je čitav 20. vek prošao bez mogućnosti da se poglavari pomesnih pravoslavnih crkava okupljaju na ovakav način.

Za predstavnike svih pomesnih pravoslavnih crkava biće 5. oktobra organizovani prijemi kod predsednika Srbije Tomislava Nikolića i u Patrijaršiji, nakon čega će doći u Niš.

- Očekujemo da će Niš 6. oktobra posetiti carigradski i vaseljenski patrijarh Vartolomej, patrijarh jerusalimski Teofil, moskovski patrijarh i sveruski Kiril, arhiepiskop kiparski Hrizostom, arhiepiskop atinski Jeronim, arhiepiskop albanski Anastasije, mitropolit varšavski i svepoljski Sava, arhiepiskop Nemačke, Češke i Slovačke Simeon. Svoje delegacije poslaće Aleksandrijska patrijaršija sa mitropolitom Georgijem iz Gvineje na čelu i Antiohijska patrijaršija sa mitropolitima Savom i Dimitrijem na čelu. Očekujemo da svoju delegaciju pošalje i Bugarska patrijaršija, koja je to potvrdila. Jedino čekamo potvrdu gruzijskog patrijarha Ilije - rekao je Filipović.

Sveta liturgija će početi u devet časova i trajaće oko tri sata. Načelstvovanje u službi ići će po starosti patrijaršija redu dostojanstva. Tako će prvi služiti patrijarh carigradski i vaseljenski Vartolomej, a onda predstavnici Aleksandrijske, Antiohijske, Jerusalimske, Ruske, Srpske, Bugarske, Gruzijske i Rumunske patrijaršije. Nakon toga službu će vršiti autokefalne crkve koje nisu patrijaršije, ali imaju rang arhiepiskopija: kiparska, atinska, albanska, mitropolija varšavska i poljska, te mitroplolija čeških zemalja i Slovačke.

Osim u Hramu Cara Konstantina, ni u jednoj crkvi u Nišu toga dana neće biti liturgija jer će svi sveštenici biti prisutni. U regionu, liturgije će biti služene samo u Leskovcu, Pirotu, Aleksincu, Prokuplju i Vlasotincu, gde će raditi po jedan hram, a svi ostali sveštenici će biti u Nišu.

Vatikan šalje kardinala


Osim državnog vrha, ambasadora i predstavnika svih univerziteta i SANU, svečanosti će prisustvovati i predstavnici drugih crkava i verskih zajednica. Kao predstavnici Vatikana dolaze kardinal Jozef Tomko i arhiepiskop Orlando Antonini, a Rimokatoličku crkvu u Beogradu predstavljaće nadbiskup Stanislav Hočevar.


#   Niš   Bugarska   Patrijarh Vartolomej   Stanislav Hočevar   Patrijaršija
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima