Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Nišu obeležen Dan vojske Srbije

rssBookmark and Share

Niš 23.04.2018. Južna Srbija Info

Vojska Srbije proslavlja svoj praznik 23. aprila, u spomen na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.

U Nišu obeležen Dan vojske Srbije

Drugi srpski ustanak na određeni način predstavlja temelj za stvaranje moderne srpske države i vojske. Kao produkt samostalnosti srpske države, usledilo je stvaranje stajaće vojske i ustanovljavanje Garde, od 76 mladića „po stasu i ugledu“ iz najboljih seoskih kuća.

U spomen parku Bubanj Dan vojske obeležen je prigodnim programom i izložbom vojne opreme,koju su mogli da razgledaju građani.

Prisutne je pozdravio komandant Treće brigade Vojske Srbije pukovnik Predrag Grbić i podsetio na istorijski datum vezan za 1815. godinu i Drugi srpski ustanak.

U ime Grada Niša svim pripadnicima vojske praznik je čestitao gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Specijalni padobranski skok sa zastavama Srbije i Vojske, 63. padobranskog bataljona i Grada Niša, izveli su pripadnici čuvenog 63. padobranskog bataljona iz Niša.

Srpska vojska nastala je iz ustaničkih četa, dakle iz naroda koji se latio oružja da bi izborio svoju slobodu. Tu leže koreni duboke povezanosti našeg naroda i naše vojske. Vojska Srbije neguje ovu suštinsku vezu, tako da i u uslovima profesionalizacije ostaje privržena građanima Srbije i pomaže im kad god je to potrebno. Građani, takođe, prepoznaju tu sudbonosnu povezanost i cene napore koje vojska čini za opšte dobro.

Komentara: 0


#   Niš   Darko Bulatović   63. padobranska   Milosav Simović   Komanda kopnene vojske Srbije   Drugi srpski ustanak   Bubanj spomen park   Vojska Srbije   Dan vojske Srbije   Predrag Grbić
@DarkoBulatovic_ @


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}