Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Preševo stiglo dvadesetak autobusa sa izbeglicama

rssBookmark and Share

Preševo 12.09.2015.

Na području Preševa tokom dana stiglo je dvadesetak autobusa sa izbeglicama iz Sirije, Iraka, Avganistana i drugih država koje su iz Miratovca prebačeni do prihvatnog centra u Preševu.

U Preševo stiglo dvadesetak autobusa sa izbeglicama

Izbeglicama koje iz Makedonije prvo dolaze do Miratovca, oko sedam kilometara udaljenog od Preševa, pomažu i volonteri iz lokalne Kancelarije za mlade koji su preneli Tanjugu da je do 16 časova stiglo 20 autobusa, kao i da se očekuje da će ih biti još. 

Za izbeglice je obezbeđen besplatan autobuski prevoz do prihvatnog centra u Preševu gde se registruju i dobijaju prvu neophodnu pomoć. 

Miratovačko polje kao i kamp u tom mestu jutros je bio gotovo prazan, dok je u prihvatnom centru u Preševu bilo oko 350 osoba.

U prethodnih 48 sati u prihvatnom centru registrovano je oko 2.500 izbeglica, ali nadležni procenjuju da je broj onih koji su ušli iz Srbije u Makedoniju bio i veći.

U Preševu je 8. jula otvoren Centar za privremeni prihvat i smeštaj izbeglica u kome se oni registruju.

Tu im je obezbeđena odgovarajuća administrativna podrška za dobijanje dokumenata kao i zdravstvena pomoć i hrana, to je mesto na kojem mogu da predahnu i da se odmore. 

Zbog povećnog priliva migranata aktivisti Crvenog krsta počeli su da rade u tri smene, odnosno 24 sata dnevno.

I u Miratovcu, mestu uz makedonosku granicu, otvoren je privremeni kamp sa šatorima u kojem izbeglice dobijaju prvu pomoć.

Tu se naime, nakon ulaska u Srbiju, upućuju u grupama od po dvadesetak, a odatle ih autobusi UNHCR-a prevoze do Preševa.


#   Preševo   Crveni krst org.   izbeglice   volonteri   24 sata   Miratovac
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima