Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Učitelji odbranili svoj dom, grad odustaje od parnice!

rssBookmark and Share

10.03.2013. Stefan Radović

Advokat koji je zastupao Učiteljsko društvo podsetio je da učitelji poseduju tapiju dokumenta iz kojih se vidi da je dom sagrađen prilozima učitelja.

Učitelji odbranili svoj dom, grad odustaje od parnice!
Vrhovni kasacioni sud poništio je odluke nižih sudova u postupku između Učiteljskog društva i grada Niša, kojim se zgrada Učiteljskog doma dodeljuje gradu, a gradski čelnici su najavili da će odustati od dalje parnice, čime se definitivno priznaje da ta zgrada pripada učiteljima, koji su je i sagradili svojim prilozima.

- Vrhovni kasacioni sud uvažio je žalbu i poništio odluku Višeg i Apelacionog suda, a u obrazloženju je naveo kako treba primeniti zakon – rekao je advokat Ninoslav Jovović, koji je zastupao Učiteljsko društvo.

Jovović je podsetio da učitelji poseduju tapiju i Knjigu blagajnicu, iz kojih se vidi da je Učiteljski dom sagrađen prilozima učitelja u prvoj polovini 20. veka, kao i da je grad kasnije taj objekat uknjižio na nezakonit način.

- Čelnicima lokalne samouprave je u ranijem sazivu dat nalog od ljudi koji su tada bili na visokim pozicijama u pravosuđu da pokrenu postupak protiv učitelja i isele ih iz tog objekta sa namerom da tu usele niški Prekršajni sud – tvrdi Jovović.

Sadašnje gradsko rukovodstvo najavilo je da se povlači iz tog postupka, pa će Učiteljski dom zadržati svoju prvobitnu namenu.

Učitelji su, zbog toga što žalba nije odlagala izvršenje iseljenja, branili dom od prinudnih izvršitelja, protestovali zahtevajući da grad odustane od postupka i bili, kako je tada saopštavano novinarima, u stalnom zasedanju.

Njihove zahteve tokom 2011. godine, kada je pokušano prinudno izvršenje, podržao je tadašnji i aktuelni predsednik Skupštine grada Mile Ilić, koji je saopštio da Učiteljski dom treba da zadrži svoju “prosvetnu i kulturnu funkciju”.

Izgradnja doma završena je januara 1933. godine prema projektu arhitekata Julijana Ðupona i Bore Simonovića. Projektovana je kao spratna zgrada, sa naglašenim ulaznim delom sa osmougaonom kupolom, zabeleženo je u Enciklopediji Niša.


#   Mile Ilić   dom   Prekršajni sud   Vrhovni kasacioni sud   Ninoslav Jovović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima