Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Uprava za javni dug: Leskovac među deset najzaduženijih gradova

rssBookmark and Share

Leskovac 07.11.2014. Jugmedia

Uprava za javni dug pri Ministarstvu finansija Srbije svrstala je Leskovac u red deset najzaduženijih gradova sa rizičnim kreditima, ali nadležni kažu da lokalna samouprava vraća dugove bez problema.

Uprava za javni dug: Leskovac među deset najzaduženijih gradova

Leskovac se sa kreditima od 664.425.973 dinara našao na devetom mestu na listi jedinica lokalne vlasti sa najvećim stanjem duga. Na prvom mestu je Beograd sa 49.800.475.009 dinara, a na desetom Pančevo sa 510.977.160 dinara.

Načelnik Uprave za finansije Dalibor Tričković kaže da se radi o četri ranije podignuta kredita koji se uredno servisiraju.

„To nije velika zaduženost jer su to dugoročni krediti koji se otplaćuju do 2021. godine. U toku 2013. godine obaveze na osnovu kredita u odnosu na ukupne rashode su svega 2,35 posto, a u 2014. godini 1,37. Od strane Ministartsva finansija smo u ovoj godinu dobili mogućnost da se zadužimo za 587 miliona dinara za kapitalne projekte, ali mi nismo iskoristili tu mogućnost“, objašnjava Tričković.

Grad Leskovac otplaćuje, naime, kredit od četiri miliona evra, koji je podignut 2006. godine za dovršetak vodosistema „Barje“, zatim, 1,2 miliona evra za izgradnju kolektora, podugnut 2010. godine, kao i 3,6 miliona evra koje je lokalna samouprava podigla 2011. godine za više kapitalnih investicija.

Vraća se i kratkoročni kredit od 115 miliona dinara podignut početkom godine za pokriće deficita tekuće likvidnosti i on će biti isplaćen krajem ove godine.

„Pretpostavljam da su krediti procenjeni kao rizični zato što je period optplate dug. Kreće se od sedam do 14 godina. Nisu rizični u tom smilu da grad nema mogućnost za njivovu otplatu“, ističe Tričković.


#   Leskovac   Beograd   lokalna samouprava   Dalibor Tričković
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima