Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Uskoro eksproprijacija zemljišta na trasi železničke obilaznice

rssBookmark and Share

Niš 22.01.2018. Belami portal, Južna Srbija Info

Vlasnici parcela čije će zemljište biti eksproprisano zbog izradnje železničke obilaznice oko Niša trebalo bi do kraja ovog, ili početkom februara meseca, da dobiju ponudu Železnice Srbije za isplatu nadoknade za oduzeto zemljište.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Sa dobijanjem ponuda istovremeno trebalo bi da krenu i prve isplate. On je dodao, da se preko 400 rešenja već nalazi u postupku, a da bi isplata vlasnicima zemljišta trebalo da bude završena do kraja ove godine, budući da je početak izgradnje obilaznice najavljen za kraj ove i početak iduće godine, rekao je za Belami Ljubivoje Slavkovićć, člana Radne grupe za izmeštanje pruge Ministarstva građevinarstva i saobraćaja.

Slavković je dodao, da će zbog izgradnje dvokolosečne obilaznice oko Niša, duge 22 kilometra, biti eksproprisano 1.650 parcela i 47 objekata na potezu od sela Popovca do sela Prosek.

“Grad Niš poslao je Železnici Srbije procenu vrednosti svih parcela na osnovu tarife uz pomoć koje Republička poreska uprava određuje vrednost zemljišta i visinu poreza”, rekao je Slavković i dodao, da će Železnica u narednom periodu poslati ponudu za isplatu svakom vlasniku.

“Nadam se da već febuara krenu isplate naknade onim vlasnicima koji se slažu sa ponuđenom cenom, a kada se radi o građevinskom zemljištu, one su dosta dobre. Novca ima i za ostale vlasnike zemljišta i objekata, pa se nadam da će isplata teći po planu i da će biti završena do kraja ove godine”, kaže Slavković.

On dodaje i da se po zahtevu Evropske investicione banke, koja finansira izgradnju obilaznice, trenutno anketiraju vlasnici čiji objekti moraju biti srušeni, kako bi bila napravljena socijalna karta svakog domaćinstva.

“Još ne znamo kako će biti isplaćeni objekti na trasi koji su izgrađeni bez građevinske dozvole. Za one koji imaju dozvolu, radiće se procena tržišne vrednosti”, objašnjava Slavković.

Prema ranijim najavama gradskih čelnika, za eksproprijaciju zemljišta i objekata biće potrebno oko 1,8 milijardi dinara. Izgradnja železničke obilaznice oko Niša trebalo bi da krene početkom 2019. godine, a završetak je planiran za 2022. godinu. Procenjuje se da će izgradnja obilaznice koštati 80 miliona evra, dok će čitav projekat rekonstrukcije pruge od Niša do Dimitrovgrada koštati 300 miliona evra.

Inače godinama, gotovo i decenijama, unazad se priča o izmeštanju pruge iz centra grada. Protokol o izmeštanju pruge potpsian je 2012.godine, a 2016.godine završen je projkat obilaznice.

I potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je, sredinom decembra prošle godine, izmeštanje pruge iz centra Niša i dodala da će ti radovi, vredni 80 miliona evra početi najkasnije 2018. godine.


#   Niš   Zorana Mihajlović   Poreska uprava   Ljubivoje Slavković   sednica Vlade   železnica   zaobilaznica   eksproprijacija
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima