Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Nišu otvorena laboratorija "Vatreno oko" - 1.000 testova dnevno

rssBookmark and Share

Niš 30.07.2020. Južna Srbija Info, RTS, Tanjug

Daans je u Nišu otvorena laboratorija "Vatreno oko", u kojoj će biti testirani uzorci na koronavirus, Vlada Srbije je uložila 3,5 miliona evra u izgradnju laboratorije, a kineski “Ziđin“ donirao je 500.000 evra vrednu opremu. Laboratorija počinje da radi sutra. Pored premijerke Brnabić i ministra Lončara otvaranju je prisustvovala i načelnica Okruga Dragana Sotirovski.

U Nišu otvorena laboratorija "Vatreno oko" - 1.000 testova dnevno

Premijerka je rekla da će otvaranje laboratorije "Vatreno oko" u Nišu omogućiti još veći obuhvat testiranja.

Ona je nakon otvaranja rekla da je ova laboratorija, pored laboratorije u Beogradu, jedina takve vrste u regionu i da je izgrađena u rekordnom roku, za tri meseca.

Zadovoljna sam zbog toga i ponosna, rekla je Brnabićeva i zahvalila partnerima iz Kine na pomoći i donaciji opreme.

Vlada Srbije opredelila je za te namene 3, 5 miliona evra, a kineska kompanija Ziđin 500.000 evra.

Ona je rekla da su kapaciteti za testiranje od kada se prvi slučaj koronavirusa pojavio u Srbiji je povećani 20 puta i da je do sada obrađeno 650.000 uzoraka.

Brnabićeva je kao primer navela da tokom jednog dana u julu bilo više testiranih pi-si-ar metodom nego u martu.

Tu se ne zaustavljamo, nastavaljamo sa unapređenjem kapaciteta to je ključna stvar u borbi protiv ovakvog virusa, rekla je Brnabićeva.

"Mislim da ćemo iz ovog pika, talasa izaći još mnogo otprniji i snažniji nego u maju", rekla je premijerka i dodala da je važno da svako preuzme ličnu odgovornost što se tiče discipline i kako bi bili mnogo jači i spremniji bili za jesen.

Rekla je i da imamo stabilnu šituaciju zahvaljući povećanom obimu testiranja, disciplini i angažovanju zdravstvenih radnika.

Brnabić: Prelomni trenutak za izlazak iz drugog pika epidemije

Premijerka je rekla da je prelomni trenutak za izlazak Srbije iz drugog pika epidemije koronavirusa i da treba zadržati sadašnji nivo discipline u poštovanju mera kako bismo bili spremni za drugi talas epidemije na jesen, kada se očekuje jači udar virusa.

Brnabić je kazala da država pravi plan za jesen i da će biti formiran tim stručnjaka koji će obići sve laboratorije za testiranje na kovid-19 kako bi se, dodala je, utvrdilo šta još treba nabaviti od agenasa, testova i laboratorijskog materijala.

"Takođe, tim Srpskog lekarskog društva i Medicinskog fakulteta će obići mikrobiološke laboratorije i proceniti gde još može da se radi testiranje na virus korona, kao i da će se dodatno pomoći laboratorija u Kosovskoj Mitrovici'', rekla je Brnabićeva novinarima u Nišu.

Otvorena laboratorija "Vatreno oko" u Nišu

Premijerka je kazala da je Niš u drugom piku mnogo bolje prošao nego u prvom što, kako je rekla, govori da su građani bili disciplinovaniji i da ćemo kao društvo spremnije dočekati jesen.

Ona je kazala da je u drugom piku situacija bila mnogo kompleksnija u Vranju i okolini, ali da je i tamo sada mirnije, te da Vranje više nije u prvih 15 mesta po broju zaraženih.

Brnabić je zahvalila građanima na disciplinovanosti i pridržavanju mera i poručila da nastave da se tako ponašaju.

Ambasadorka Kine: Uverena sam da će naše čelično prijateljstvo biti još čvršće

Ambasadorka Kine u Srbiji čestitala je svima što je u tako kratkom roku u Nišu izgrađena jedna potpuno nova laboratorija "Vatreno oko" za testiranje uzoraka na koronavirus.

Čen Bo je novinarima rekla da je ta laboratorija jedan novi rezultat u saradnji Kine i Srbije u oblasti zdravstva i novih tehnologija.

Čen Bo kaže da kineske kompanije u Srbiji aktivno učestvuju u borbi protiv virusa, te da se tako zajedno bore zajedno sa srpskim prijateljima trude za ekonomski oporavak.

"Uverena sam da će naše čelično prijateljstvo biti još čvršće, a naša saradnja u svim oblastima postizaće još više rezultata", rekla je ambasadorka.

Izgradnja laboratorije "Vatreno oko" u Nišu počela je 28. aprila, Vlada Srbije je uložila oko 3,5 miliona evra, a 500.000 evra donirao je Ziđin.

U Niš je stigla kompletna oprema, a završena je i obuka kadra.

Laboratorija "Vatreno oko" u Nišu druga je takva u Srbiji, pored "Vatrenog oka" u Kliničkom centru Srbije u Beogradu.

Laboratorije su donacija kineskog BGI-a, laboratorija se nalazi pored Instituta za javno zdravlje u Nišu.

Lončar: Isplata za dežurstvo, stimulacije i prekovremeni

Lekarima i medicinskim sestrama koji rade u kovid sistemu isplaćuje se maksimalan broj sati koji je moguć za dežurstvo, kao i stimulacija i prekovremeni rad, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončcar.

Navodi da je time rešen problem isplate za zaposlene koji rade sa pacijentima pozitivnim na koronavirus, a koji je nastao pre više od mesec dana.

Upitan o pritužbama lekara u Kliničkom centru Niš u kovid sistemu koji tvrde da primaju za 80 sati rada samo isplatu za 40 radnih časova, za razliku do onih koji ne rade sa kovid pacijentima, Lončar je rekao da je dobijao takve podatke i pritužbe i da je taj problem rešen.

Objasnio je da su lekari van kovid sistema koji rade sa pacijentima koji nisu korona pozitivni mogli da dežuraju po 24 sata što je, kaže, prepoznato u zakonu i statutu zdravstvene ustanove, te da je dežurstvo nedeljom nešto više od 100 evra u dinarskoj protivrednosti, a subotnje dežurstvo nešto manje.

Lončar je nakon otvaranja laboratorije "Vatreno oko" u Nišu rekao da sistem nije mogao da pretpostavi da će se tako nešto desiti kao što je koronavirus, te da lekari i medicinske sestre u kovod sistemu ne mogu da rade u skafanderima duže od četiri sata, nakon čega idu na pauzu.

Ministar kaže da je zato u jednom momentu nastao problem, jer su mogli da isplate novac za dežurstvo zaposlenima van kovid sistema, a da je nastao zakonski i birokratski problem isplate zaposlenima u kovid sistemu za dežurstvo.

Poručio je da je su medicinski radnici heroji, junaci našeg doba i da koliko god da im se novca isplati, nije dovoljno za ono što oni urade.

Lončar: Završen projekat za kovid bolnicu u Knez Selu

Ministar zdravlja navodi da bi uskoro trebalo da počnu radovi na rekonstrukciji nekadašnje Klinike za plućne bolesti u Knez Selu kod Niša koja će, kako je najavljeno, biti pretvorena u kovid bolnicu koja će imati između 400 i 500 kreveta.

''Urađen je projekat za adaptaciju i početkom sledeće sedmice biće predat Vladi Srbije koja će obezbediti sredstva kako bi se hitno krenulo sa radovima'', rekao je Lončar novinarima.

Ministar je kazao da je odluka o pretvaranju objekta u Knez Selu u kovid bolnicu doneta kako bi Niši i okolina bili spremni za jesen kada se, kako je rekao, očekuje sudar gripa, koronavirusa i drugih prehlada, a samim tim i više obolelih.

Begović: Laboratorija ''Vatreno oko" jedinstvena u regionu

Naučna savetnica Instituta za molekularnu genetiku i inženjerstvo i direktorka laboratorije ''Vatreno oko'' u Beogradu Jelena Begović objasnila je da je oko 450 kvadrata niške laboratorije potpuno pod tzv.k ontrolisanim negativnim pritiskom što sprečava bilo koji infektivni agens da izađe iz laboratorije.

''To je visok nivo zaštite pre svega za okruženje i stanovništvo'', rekla je Begovićeva novinarima posle otvaranja laboratorije ''Vatreno oko'' u Nišu.

Ona je ukazala i da je komunikacija između zasebnih laboratorija unutar ''Vatrenog oka'' vrlo ograničena i da uzorci iz jedne u drugu ''putuju'' kroz boksove, bez međusobnog kontakta zaposlenih.

Dodala je da je laboratorija biloške sigurnosti 2+, ali da zaposleni u dve laboratorije u kojima je najveća količina infektivnih agenasa nose zaštitna odela i opremu biološke sigurnosti 3.

''Ovo je jedinstvena dijagnostička laboratorija u regionu koja ima ovaj nivo zaštite i striktne procedure koje su nam prenele kineske kolege koji su bilu u Vuhanu u jeku epidemije'', rekla je Begovićeva.


#   Niš   Dragana Sotirovski   Ana Brnabić   Zlatibor Lončar   Koronavirus   Vatreno oko lab
#GradonacelnicaN @anabrnabic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima