Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vavedenje Presvete Bogorodice

rssBookmark and Share

Niška Banja 04.12.2016. Južna Srbija Info

Vavedenje je jedan od dvanaest velikih hrišćanskih praznika. Označava ulazak (uvedenje) svete Bogorodice u hram. Praznuje se 21. novembra po starom, odnosno 4. decembra po novom kalendaru.

Vavedenje Presvete Bogorodice

Marija je, kao trogodišnje dete, u skladu sa zavetom roditelja, Joakima i Ane, da će, ako dobiju porod, dete dati u hram, dovedena u Jerusalim i uvedena u hram. Na ulazu u hram dočekao je otac Jovana Preteče, prvosveštenik Zaharije.

Narodni običaj

Kod Srba se ovaj dan još i zove Sveta Prečista. Na ovaj dan, koji se zove i Ženska Bogorodica, svetkuju se rodilje i nerotkinje, a mnogi se na ovaj dan i pričešćuju. U Srbiji je ovo usečni dan, dan kada se ne preduzimaju važniji poslovi. Osim onih koji ovaj dan svetkuju kao svoju slavu, ovo je i dan koji svetkuju stočari.

Srpska pravoslavna crkva

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Vavedenje presvete Bogorodice 4. decembra, inače je i Slava srpskog manastira Hilandara na Svetoj Gori. Manastir Bradača, Manastir Svete Bogorodice Sićevo, Manastir Kalenić i Manastir Vavedenje su posvećeni prazniku.

Niš - Sićevo

sr.wikipedia.org

Manastir Svete Bogorodice Sićevo, Manastir Vavedenje Presvete Bogorodice, Manastir Sićevo srednjovekovni je srpski manastir iz prve polovine 17. veka posvećen Bogorodičinom Vavedenju. Manastir se nalazi u ataru Sićeva u oštini Niška Banja na oko 16 km, istočno od Niša prema Pirotu, u početnom delu Sićevačke klisure, ispod „Golemog kamena“, Kusače, na levoj obali reke Nišave, u ulici Vladimira Miletića.

Manastirski kompleks, kao lepo usklađen spoj srednjovekovnog i novovekovnog graditeljstva, u dobro očuvanom stanju, o kome brigu vode samo tri kaluđerice, razmešten je u prelepom pejzažu netaknute prirode van gradske gužve, na nešto manje od dva kilometra južno od magistralnog puta Niš—Sofija, ispred skretanja za selo Sićevo.

Crkva manastira Svete Bogorodice u Sićevu, da li je po nameni manastirska ili grobljanska, nije do kraja definisana. Na osnovu areheoloških istaživanja sprovedenih od 1985. do 1986. ispod temelja crkve pronađeni su skeleti na osnovu kojih se pretpstavlja da se radi o grobljanskoj crkvi, koja je naknadno sagrađena na mestu starijeg groblja. Takođe na ovo pretpostavku upućuje i činjenice da je crkva malih dimenzija (za oko 50 vernika), skučenog prostor između luka apside i časne trpeze.


#   SPC   Niška Banja   manastir   hrišćanstvo   Sićevo   Srpska pravoslavna crkva
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima