Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Za danas najavljen štrajk u zdravstvu

rssBookmark and Share

Aleksinac 05.11.2014. Južna Srbija Info

Četiri reprezentativna sindikata u zdravstvu najavila su da će oko 100.000 njihovih članova stupiti u štrajk sutra i ponavljati ga svake srede, dok vlada ne ispuni njihove zahteve, među kojima je najvažniji da se izuzmu iz lineralnog smanjenja plata u javnom sektoru.

Za danas najavljen štrajk u zdravstvu

Štrajk će obuhvatiti i sve zdravstvene ustanove u Nišavskom okrugu.

Zaposleni će se pridržavati Uredbe o minimumu rada, što znači puno radno vreme i pre posle podne u danu protesta, ali će zbrinjavati samo hitne slučajeve, akutna stanja i povrede.

U saopštenju četiri reprezentatativna sindikata naglašavaju da zaposleni u zdravstvu plate primaju iz doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, a ne iz budžeta.

"Prosečna plata u EPS-u je 75.000 dinara što je više od plate lekara specijaliste. Prosečna plata u zdravstvu je 44. 000 dinara. EPS istovremeno ima kredite i dužan je milijardu evra. 'Ajde da se i mi zadužimo pa da imamo njihove plate. Dakle, mi nemamo ništa protiv vladinih mera štednje , ali da bude jednako za sve, a ne jednima da se umanjuju, a drugima da se uvećavaju. Administrativni radnici, vozači i spremačice zaposleni u zdravstvu imaju toliko male plate da treba da budu mađioničari da bi preživeli." izjavio je za našu agenciju Bratislav Velkov iz aleksinačkog doma zdravlja.

"Zvanični podaci kažu da se u sivoj zoni poslovanja nalazi tri milijarde evra. Preporučujemo vladi da sivu ekonomiju uvede u legalne tokove i naplati poreze i doprinose." dodaje naš sagovornik.

Povodom najavljenog štrajka oglasio se i ministar Lončar:

"Pacijenti ne smeju biti žrtve štrajka u zdravstvu, izjavio je ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar za današnju „Politiku“ i dodao da zdravstveni radnici ne mogu biti izuzeti od drugih profesija kada se radi o smanjenju plata."

„Ne razumem što bi njihov cilj bio veći od mog da imamo bolji zdravstveni sistem i da zaposleni imaju bolje uslove. Radimo na tome da se napravi sistem i razlika između onih koji rade i ne rade i da oni koji su posvećeni koji ostvaruju prekovremeni rad, mogu zaista i da zarade više novca“, istakao je ministar Lončar.

On se složio da zdravstveni radnici zaista male plate u odnosu na posao koji obavljaju, ali je ukazao da to nije od juče.

„Nemaju oni malu platu od juče. Nemaju oni niske zarade od kada sam ja došao na mesto ministra. Zamislite kako se oseća pacijent kada dođe kod lekara i oni mu kažu da štrajkuju. A pre toga je mesecima ranije zakazao pacijenta. Šta bi bilo da ti pacijenti počnu da štrajkuju protiv lekara što štrajkuju zbog čega nemaju pravo na lečenje?“, rekao je Lončar.


#   Aleksinac   Dom zdravlja   Nišavski okrug   zdravstvo   štrajk   Zlatibor Lončar   Bratislav Velkov   zdravstveni radnici   radno vreme
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima