Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Za operaciju oka čeka 700 ljudi

rssBookmark and Share

Niš 06.12.2010. Izvor: Blic

Na Klinici za očne bolesti Kliničkog centra u Nišu na listi čekanja za operaciju katarakte je 700 pacijenata, iako se očni lekari trude da koliko god mogu smanje čekanje i broj bolesnih.

Direktor Očne klinike prof. dr Dragan Veselinović kaže da najveći problem stvaraju bolesnici koji na operaciju dolaze u Niš iz cele jugoistočne Srbije, iako i u njihovim gradovima, poput Zaječara, Vranja, Knjaževca i drugih, mogu da se operišu.

- Od pomenutih 700 pacijenata sa liste čekanja samo 300 je iz Niša i okoline. Ne možemo da vraćamo pacijente koji nisu iz Niša, ali nam oni stvaraju gužvu i probleme. U tim zdravstvenim centrima se rutinski rade operacije katarakte, tako da nema razloga da dolaze u Niš. Iako je nama ministarstvo odredilo da mesečno uradimo 82 operacije, mi smo tokom novembra operisali 180 bolesnika. Samo na taj način možemo da smanjimo ogroman pritisak na našu kliniku jer je pre nekoliko meseci bilo čak 1.200 građana koji su čekali ugradnju sočiva - ističe direktor Veselinović.

Lekari objašnjavaju da su u prvoj kategoriji pacijenti koji imaju oštećenje vida na oba oka i da se takvi pacijenti operišu u roku od mesec dana. U drugoj kategoriji su bolesnici koji imaju bolju oštrinu vida, ali imaju i druge hronične bolesti - ta kategorija se operiše u roku od dva meseca. Na trećoj listi je radno aktivno stanovništvo koje se operiše nakon čekanja do tri meseca. Četvrta kategorija obuhvata one koji imaju blaga oštećenja vida, mogu da funkcionišu normalno, a njima se operacija obavlja najkasnije za godinu dana.

- Najveće probleme prave upravo pacijenti iz četvrte grupe koji traže da ih odmah operišemo, iako nemamo prava na to - kaže dr Veselinović i podseća na mogućnost da se operišu u Vojnoj bolnici jer je to omogućeno bez ikakvog plaćanja.


#   Niš   Dragan Veselinović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima