Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Završena proslava jubileja Milanskog edikta

rssBookmark and Share

06.10.2013. Autor: Agencije

Liturgijom ispred hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Nišu obilježeno 17 vijekova Milanskog edikta.

Završena proslava jubileja Milanskog edikta

Sveta arhijerejska liturgija koju je vodio Vaseljenski Partijarh Vartolomej ispred hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Nišu kao centralno obilježavanje 17 vijekova Milanskog edikta završena je podjelom ordena Svetog Cara Konstantina istaknutim učesnicima iz vjerskog i političkog života.

Orden Svetog cara Konstantina dobili su svi prisutni patrijarsi i poglavari crkava predvođeni Vaseljenskim vladikom Vartolomejom i predstavnicima svjetovnog i političkog života, predsjednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Ivica Dačić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović (koji nije bio prisutan), predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, prestolonasljednik Aleksandar Karađorđević.

U liturgiji su učestvovali partijarsi Moskovski, Jerusalimski i Srpski, arhiepiskopi pomjesnih pravoslavnih crkava, arhijereji Srpske Pravoslavne crkve i sveštenici.

U završnoj besjedi Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej je podsjetio na značaj jubileja koji se danas obilježava.

"Danas obeležavamo veliki istorijski događaj koji je promenio lice sveta, događaj koji je vreme podelio na pagansko i hrišćansko", kazao je patrijarh.

'Nastavak progona'

Posljednju riječ u besjedi imao je Vladika Vaseljenski Vartolomej koji je rekao da "ova velika božanstvena svečanost predstavlja obavezu za pravoslavnu crkvu da ponovo preispita sebe kako bi svi i lično vaskrsnuli".

On je podsjetio na progon kršćana prije proglašenja Milanskog edikta, koji, kako je rekao, traje i danas u Siriji, Nigeriji, Rusiji, Poljskoj, Iraku, Egiptu i drugim dijelovima svijeta.

"Milanski Edikt predstavlja izvor iz koga je proisteklo i proklamovano načelo verske slobode u čitavom svetu", rekao je Vartolomej, prenosi agencija Tanjug.

Liturgiji je prisustvovala delegacija državnog vrha Srbije predvođena predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem i članovi Vlade, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, predstavnici drugih crkava i zajednica – rimokatoličke crkve, Islamske zajednice, anglikanske crkve i drugih vjerskih zajednica, te kršćanskih udruženja iz Evrope i svijeta.

Liturgiji je prisustvovao i veliki broj vjernika i građana, a prema procjenama niške policijske uprave i SPC-a bilo je prisutno preko 15.000 ljudi.

Centralnu proslavu prati 50 akreditiranih novinarskih ekipa.

Milanski edikt je zakonski akt koji su donijeli carevi Konstantin Veliki, rođen 272. godine u današnjem Nišu, i Licinije kojim je proglašena vjerska ravnopravnost i prestanak progona kršćana koji je trajao 300 godina.


#   Patrijarh Irinej   Ivica Dačić   Tomislav Nikolić   Milanski edikt   Car Konstantin Veliki   Aleksandar Karađorđević   Republika Srpska
@DacicIvica @predsednikrs @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima