Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Završena sednica Kriznog štaba - o novim merama u petak

Bookmark and Share

24.02.2021. RTS, Južna Srbija Info

Na današnjoj sednici Kriznog štaba nisu usvojene nove epidemiološke mere, ali jedinstven je stav da se preko vikenda mora nešto preduzeti, pa će odluka o tome biti doneta na narednoj sednici štaba, u petak, rekao je epidemiolog dr Predrag Kon.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Kon kaže da je jasno da se epidemiološka situacija pogoršala i da treba pojačati kontrolu kako bi se sprečilo dalje ubrzano prenošenje virusa.

"U toku sastanka bilo je razmena mišljenja, različitih stavova, ali došli smo do jedinstvenog stava da se preko vikenda mora preduzeti nešto, a ostavljeno je da se to iskristališe i pripremi predlog koji bi u petak bio usvojen", rekao je Kon novinarima nakon sednice. 

Prema njegodim rečima, neophodno je pojačati kontrolu nadzora i u školama.

"Pojačaće se nadzor oboljevanja u školama, za sada nemamo podatke koji ukazuju na veliki rizik. To je važno, jer su iskutva iz drugih zemalja pokazala da da se prenošenje dešavalo u školama", rekao je član Kriznog štaba. 

On je podsetio da svaka škola ima mogućnost da, ako se u jednoj grupi pojave dva slučaja zaraze, cela grupa prelazi na onlajn nastavu, odnosno to je u nadležnosti svake skole i lokalnog zavoda na terenu.

Epidemiolog je dodao da su mesta odakle se prenosi infekcija ski centri i zimovališta. 

Kon: Ko se premišljao - vreme je da se vakciniše

Bez imunizacije nije moguće pobediti pandemiju i onaj ko se premišljao - vreme je da se odluči da se vakciniše, istakao je dr Predrag Kon.

On je podsetio da kolektivni imunitet uvek zaustavlja pandemiju i epidemiju.

"To će se desiti i ovog puta. Kada zavisi od brzine kojom budemo sproveli imunizaciju. Ako čekamo prirodnim putem da se to dogodi, to će potrajati", objasnio je on.

Kon je rekao da su veoma optimistične prognoze da do leta imamo kolektivni imunitet, ali ukazuje i da to nije nemoguće.

"Ono što treba svi da znaju jeste da bez imunizacije neće uspeti pandemija da se pobedi. Onaj ko se premišljao vreme je da se odluči, da reši da se vakciniše, jer je to najznačajnije u tom trenutku", podvukao je Kon.

Upitan za osobe koje su nakon dobijanja vakcine obolele, Kon je ukazao da je virus masovno u cirkulaciji i da može biti asimptomatskih slučaja, odnosno da dođe neko na vakcinaciju koji nema tegobe, a da mu se one naknadno pojave.

Može, dodaje, i da se desi da se neko posle prve doze inficira, pre nego što razvije zaštitu.

Ali, kaže, utisak je da su takvi slučajevi blagi i da nema težih oblika oboljenja. 


#   privremene mere   krizni štab   Predrag Kon   kovid vakcina
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima