Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zeleno srce Srbije, otvorena "Mocart EKO" teretana u Sokobanji

rssBookmark and Share

Sokobanja 23.08.2023. Južna Srbija Info

Zeleno srce Srbije – Sokobanju od sada krasi nova Mocart EKO teretana. Jedinstvenih 13 ekoloških sprava napravljenih od drveta koje je nekad plutalo

Zeleno srce Srbije, otvorena "Mocart EKO" teretana u Sokobanji

Savom postavljene su u parku na Banjici. Eko čučanj, tegovi, sprava za zgibove i trbušnjake, benč, eko skok samo su neke od sprava na kojima će ljubitelji vežbanja moći da se rekeiraju na svežem vazduhu.

Mozzart EKO teretanu svečano su otvorili predsednik opštine Sokobanja Miodrag Nikolić, Marko Nikolovski predstavnik Fondacije Mocart, profesor fizičkog vaspitanja i idejni tvorac ovog projekta Marko Ćirić. 

 “Veliko hvala Fondaciji Mocart koja je preponzala da smo mi ekološka opština koja nosi epitet zeleno srce Srbije i pomogla da se u centru banje izgradi EKO teretana koja je samo upotpunila ambijent našeg parka. Na ovom mestu se nekada nalazila teretana od metala koja se nije uklapala uz ovakav jedan ambijent. Nova eko teretana će svakako pomoći u izgradnji ekološke svesti ne samo stanovnika Sokobanje već i turista  kojih na godišnjem nivou imamo više od 300.000. Nadam se da će ova donacija podstaći i ostale kompanije da krenu istim putem kojim ide Fondacija Mocart” istakao je Miodrag Nikolić, predsednik opštine Sokobanja. 

Izgradnja EKO teretane je složen proces a da bi drvo iz reke bilo pripremljeno za obradu potrebna su dva meseca. Nakon što se sakupi, sledeći korak je sušenje i obrada u radionici, gde se i izrađuju sprave za vežbanje. Ništa se ne baca jer se za podlogu na koju se postavlja teretana koriste ostaci drveta koji nastaju prilikom pravljenja sprava. Na taj način, korišćenjem drveta iz reke, postiže se ušteda prirodnog drvnog resursa i podiže ekološka svest o značaju čišćenja reka.

“EKO teretana u Sokobanji samo je nastavak akcije koju smo započeli na Zlatiboru. Sjajna ideja izrasla je u jedinstveni projekat čiji produkt će se ubuduće nalaziti u parku na Banjici, a mi kao Fondacija nastavićemo da podržavamo sjajne ideje koje doprinose očuvanju našeg ekosistema” rekao je Marko Nikolovski predstavnik Fondacije Mocart. 

Otvaranje je imalo i humanitarni karakter, organizovano je i takmičenje u zgibovima gde je za svaki urađeni zgib Fondacija Mozzart donirala novac za lečenje Katarine Čočović. U krajnjem skoru prikupljeno je 150.000 dinara. 
Osim Sokobanje Mozzart EKO teretana otvorena je na Zlatiboru pored pešačke staze koja vodi do spomenika a cilj  projekta koji Fondacija Mozzart sprovodi u saradnji sa „EKO teretanama“ je da se svim ljubiteljima rekreacije u prirodi, bez obzira na godine i fizičku spremnost, omogući da vežbaju na svežem vazduhu. 

 


#   Sokobanja   teretana   Fondacija Mocart   EKO teretana
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima