Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nema opasnosti od "ZIKA" virusa u Srbiji

rssBookmark and Share

01.02.2016. Telegraf, Južna Srbija Info

I ako dođe neko ko se zarazio u Brazilu, Meksiku, Venecueli taj ne može da prenese virus na čoveka, jer se on ne prenosi sa čoveka na čoveka. Neophodan je komarac kao prenosilac, a mi takvog nemamo

Foto: stuff.co.nz
Foto: stuff.co.nz

Zika virus u Srbiju može da dođe samo uvozom, odnosno ako iz Brazila, Meksika i drugih zemalja u kojima su nastanjeni komarci koji ga prenose, dođe zaražena osoba kod nas, kaže za Telegraf profesor Branislav Tiodorović, epidemiolog.

On objašnjava da su trenutne šanse da Zika virus stigne u Srbiju nikakve, ali da treba biti oprezan i pratiti naše ljude koji putuju u Južnu Ameriku, Afriku, Aziju…

- I ako dođe neko ko se zarazio u Brazilu, Meksiku, Venecueli taj ne može da prenese virus na čoveka, jer se on ne prenosi sa čoveka na čoveka. Neophodan je komarac kao prenosilac, a mi nemamo tih komaraca. Nemamo edes egipti. Naši, domaći komarci nisu adaptilni odnosno ne mogu da prihvate taj virus. A drugo, nemamo ni komaraca na ovoj zimoći – kaže prof. dr Tiodorović.

On poručuje svima koji borave u krajevima u kojima ima komaraca koji prenose Zika virus da, ukoliko primete određene simptome obavezno odu kod infektologa.

– Ako im se pojavi glavobolja, konjuktivitis, iznemoglost, ne daj bože nešto ozbiljnije kao što je Gijen-Bareov sindrom, moraju da odu kod lekara – poručuje on.

 

Izvor: Telegraf

Komentara: 0


#   epidemija   virus   Institut za javno zdravlje   komarci   Branislav Tiodorović   Brazil   Zika virus
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima