Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niški kardiolozi postavili rekord: Ugrađeno sedam mikro-pejsmejkera u jednom danu

rssBookmark and Share

03.04.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Niški kardiolozi na čelu sa prof. dr Tomislavom Kostićem, postavili su impresivan rekord na Klinici za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Nišu. U toku jednog dana, tim lekara uspešno je ugradio čak sedam mikro-pejsmejkera, što predstavlja izuzetan poduhvat u ovoj specijalnosti.

Niški kardiolozi postavili rekord: Ugrađeno sedam mikro-pejsmejkera u jednom danu

Prema tvrdnjama stručnjaka, nijedan drugi medicinski centar u svetu nije izveo ovako veliki broj ovih procedura u istom vremenskom periodu.

Ugradnja mikro-pejsmejkera predstavlja naprednu intervenciju koja eliminiše potrebu za hirurškim rezom, a uređaj se umesto toga plasira kroz femoralnu venu, što značajno smanjuje mogućnost komplikacija i čini proceduru udobnijom za pacijente. Značaj ovog dostignuća dodatno je naglašen primenom veštačke inteligencije i specijalnih naočara, koje su prvi put upotrebljene u ovoj klinici, omogućavajući lekarima da u realnom vremenu imaju pristup anatomske informacije o pacijentima tokom same intervencije.

„Te naočare i implementacije veštačke inteligencije u zdravstvu je pomogla da u realnom vremenu i toku same procedure imamo sve podatke o samom pacijentu i za svu dijagnostiku koja je rađena pre toga. Ukratko, ako smo pacijentu radili skener donjih ekstremiteta, imamo samu anatomiju ispred sebe u realnom vremenu kad radimo zahvat, jer se ovaj zahvat radi iz arterija vena donjih ekstremiteta“, pojašnjava prof.dr Tomislav Kostić.

Prof. dr Tomislav Kostić istakao je zahvalnost državi, Ministarstvu zdravlja i rukovodstvu UKC Niš na podršci i omogućavanju korišćenja najsavremenijih tehnologija u medicinskoj praksi. Dodatno, prof. Kostić naglasio je da upotreba ovih tehnologija značajno ubrzava proces ugradnje najmanjih pejsmejkera, čije trajanje može biti svega 20 minuta.

„Profesor Kostić sa ponosom mogu da kažem, đak, koji je nadmašio učitelja, u jednom danu uradio je sedam mikro najmanjih pejsmejkera na svetu i upisao današnji dan zlatnim slovima u niškoj kardiologiji. Ovo je samo deo onoga što kardiologija radi i čemu teži. Najavljujem vrlo brzo i sisteme za zatvaranje urođenih srčanih mana“, istakao je prof.dr Zoran Perišić generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš inače interventni kardiolog i čovek koji je pokrenuo interventnu kardiologiju u Nišu.

Ovo dostignuće nije samo postignuće pojedinca, već rezultat napornog rada celog tima niških kardiologa. Dr Predrag Cvetković, takođe prisutan tokom intervencije, istakao je da je prošle godine na ovoj klinici izvršeno gotovo 900 sličnih procedura, postavljajući ih na drugo mesto u Srbiji po broju izvedenih zahvata.

Uz činjenicu da lista čekanja za ugradnju pejsmejkera ne postoji, pacijenti u Nišu imaju pristup brzim i efikasnim medicinskim uslugama, što je ključno za njihovo zdravlje i dobrobit. Niški kardiolozi nastavljaju da postavljaju standarde u oblasti kardiološke nege i intervencija, demonstrirajući svoju stručnost i predanost pacijentima.


#
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima