Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Od korona virusa obolelo više od 83.000 ljudi, umrlo više od 2.800

Bookmark and Share

28.02.2020. Beta, Južna Srbija Info

Broj zaraženih novim oblikom korona virusa porastao je na više od 83.000 osoba širom sveta, a broj novih potvrđenih slučajeva u jednom danu prvi put je veći u Južnoj Koreji nego u Kini, gde se zaraza pojavila.

AP/Kim Hyun-tae/Yonhap
AP/Kim Hyun-tae/Yonhap

U poslednja 24 časa, prvi slučajevi zaraze zabeleženi su u Holandiji, Belorusiji, Litvaniji, Nigeriji i Novom Zelandu.

Južna Koreja je danas objavila da je broj slučajeva u toj zemlji povećan za 571 u odnosu na juče i da je ukupno zaraženo 2.337 osoba, od kojih je 13 umrlo. Najveći broj novoobolelih u Južnoj Koreji je u gradu Daegu na jugoistoku zemlje i okolnim oblastima.

Kina je prijavila 327 novih slučajeva i 44 smrtna ishoda od bolesti nazvane Kovid-19, čime je nastavljen trend smanjivanja obolelih i umrlih u epidemiji novog korona virusa. Od toga je u Vuhanu, gradu najteže pogođenom epidemijom, zabeleženo 313 obolelih i 28 umrlih.

U Kini su do sada potvrđena 78.824 slučaja zaraze i 2.788 smrtnih slučajeva, uglavnom u provinciji Hubej gde se korona virus pojavio.

U Hongkongu je broj zaraženih povećan na 92 osobe, od kojih su dve umrle. U Makau je zaraza potvrđena kod 10 osoba. Hongkong i Makao su autonomne kineske teritorije.

Posle Kine i Južne Koreje, najviše potvrđenih slučajeva zaraze je u Japanu, Italiji i Iranu.

Japan je objavio da je do sada virus potvrđen kod 927 osoba, od kojih je devet umrlo. Među zaraženima je 705 ljudi s broda "Dajmond prinses" koji je bio stavljen u karantin u gradu Jokohama.

U Italiji je zaraženo 650 ljudi, od kojih je 15 umrlo.

Iran je prijavio 254 slučaja zaraze i 26 smrtnih ishoda.

U Singapuru je do danas potvrđeno 96 slučajeva zaraze, u SAD 60, u Kuvajtu 45, Tajlandu 41, u Francuskoj 38, uključujući dve smrti, na Tajvanu 34, uz jedan smrtni ishod, u Bahreinu 33.

U Maleziji je 25 zaraženih, u Australiji 23, Nemačkoj 21, Ujedinjenim Arapskim Emiratima 19, Španiji 17, Vijetnamu 16, u Velikoj Britaniji 15, a u Kanadi 14.

Švedska je prijavila sedam slučajeva, Irak i Oman po šest, Rusija, Hrvatska i Švajcarska po pet, a Grčka četiri.

Po tri osobe zaražene su u Izraelu, Libanu, Indiji i na Filipinima, gde je jedna osoba umrla, dok su po dva slučaja zabeležena u Austriji, Finskoj i Pakistanu.

U Belgiji, Norveškoj, Danskoj, Severnoj Makedoniji, Rumuniji, Gruziji, Estoniji, Egiptu, Alžiru, Brazilu, Avganistanu, Nepalu, Šri Lanki, Kambodži obolela je po jedna osoba, kao i u Holandiji, Belorusiji, Litvaniji, Nigeriji i Novom Zelandu, gde je u prethodna 24 časa prvi put registrovana zaraza.

Novo saopštenje Ministarstva zdravlja: Nema zaraženih koronavirusom

U Srbiji nema zaraženih koronavirusom, navedeno je na sajtu Ministarstva zdravlja. Uzorci svih testiranih osoba bili su negativni na novi koronavirus.

Kako se još navodi, dana 28. februara, do 8.00 časova nije bilo osoba za koje se sumnjalo da predstavljaju potencijalne nosioce novog koronavirusa.

"Do 27. februara u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je 25 osoba koje su boravile na području intenzivne transmisije virusa i imale su simptome infekcije disajnih puteva", navodi se na sajtu Ministarstva zdravlja.

Uzorci svih testiranih osoba bili su negativni na novi koronavirus.

Ministarstvo zdravlja dva puta dnevno objavljuje sve informacije u vezi s koronavirusom.

Informacije će biti objavljivane u 8.00 i 18.00 sati na posebnoj stranici covid19.rs.

Ministarstvo zdravlja objavilo je i video-snimak sa informacijama za građane o novom koronavirusu.

Pozivaju putnike, da ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom telesnom temperaturom, a  dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa da se jave na broj 064/8945235. 

Podsećaju da su simptomi bolesti – temperatura i kašalj, a kako bi umanjili rizik od zaraze potrebno je da svi brinu o ličnoj higijeni i slede uputstva Ministarstva zdravlja.

Građanima koji osete simptome sugerišu da ostanu kod kuće, ne idu na javna mesta, na posao, u školu, obdanište. 

Poručuju da je važna pojačana i česta higijena ruku, naročito pre i posle jela i posle kijanja ili kašljanja, pokrivanje usta ili nosa prilikom kijanja i kašljanja papirnim maramicama ili rukavom u pregibu lakta.

Kako ističu, poštovanje preporuka i uputstava može sprečiti širenje koronavirusa.

Komentara: 0


#   Kina   Ministarstvo zdravlja   Južna Koreja   Holandija   infekcije   Belorusija   Novi Zeland   Koronavirus   Litvanija   Nigerija
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima