Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Radio-talasi u medicini

Bookmark and Share

30.11.2014. Predrags

Danas se radio-talasi uspešno primenjuju u medicini, a pojam radio je mnogo širi nego što je to bilo nekad, kada je jedina asocijacija na ovu reč bio radio aparat u automobilu ili kod kuće.

Radio-talasi u medicini

Radiotalasna hirurgija je izuzetno prilagodljiva i može se koristiti u mnogim medicinskim specijalnostima, uključujući opštu hirurgiju, kraniofacijalnu hirurgiju, oralnu maksilofacijalnu hirurgiju, ginekologiju i neurohirurgiju.

U dermatologiji se koristi, na primer, za uklanjanje bradavica, mladrža i ožiljaka.
U estetskoj hirurgiji se koristi za ravnanje lica i otklanjanje bora. U ginekologiji se radio-talasi primenjuju za uklanjanje ranica na grliću materice ili za radiotalasno uklanjanje kondiloma (polnih bradavica).

Termin radio u medicini za laika može biti pomalo zbunjujući. Kao prvo postoji radio terapija, a to je medicinski postupak, koji omogućava tretman malignih i benignih ćelija, putem usmerenog zračenja.
Kao drugo postoje radio-talasi ili radio hirurgija, koja omogućava da se seče suvišno i neželjeno tkivo upotrebom visoke frekvencije naizmenične struje.

Mladeži, bradavice, kožni belezi i druge neravnine mogu biti uznemirujuće kada se  pogledaju i mogu izazvati socijalne i psihološke nelagodnosti za one čije su lice i koža prekriveni takvim izraslinama. Sa povećanjem rizika od raka kože, ukoliko je reč o mladežima, savetuje se da se zatraži stručna, medicinska pomoć. Ako su u pitanju bilo kakve izrasline koje se javljaju tokom noći ili menjaju dramatično izgled, treba se javiti lekaru. Srećom, većina izraslina su benigne i bezopasne, a uklanjanje je često brzo i jednostavno sa ohrabrujućim kozmetičkim rezultatima. 

Prilikom upotrebe radio-talasa u hirurške svrhe, oštećenje okolnog tkiva je minimalno. Intervencije se obično rade pod lokalnom anestezijom. Tretman je jednostavan, a oporavak brz. Krvi gotovo da i nema ili ima u tragovima.


#   medicina   dermatologija   hirurgija
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima