Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Povećan broj poreskih obveznika u Aleksincu

rssBookmark and Share

Aleksinac 07.03.2016.

Jedan od načina da se napuni kasa je obuhvatnija naplata poreza, a posebno na imovinu.
Godinu dana u tom poslu u 16 opština na na jugu Srbije pomaže razvojni program Evropskog progresa, finansiran sredstvima Unije i Vlade Švajcarske.
Prvi rezulati su vidljivi - broj obveznika je porastao za trećinu.

Povećan broj poreskih obveznika u Aleksincu

Jedan od načina da se napuni kasa je obuhvatnija naplata poreza, a posebno na imovinu. Godinu dana u tom poslu u 16 opština na na jugu Srbije pomaže razvojni program Evropskog progresa, finansiran sredstvima Unije i Vlade Švajcarske. Prvi rezulati su vidljivi - broj obveznika je porastao za trećinu.

Aleksinačka poreska uprava za godinu dana bogatija je za 1.600 novih obveznika, što je za tu opštinu pravi napredak.

Čedomir Rakić, zamenik predsednika opštine Aleksinac se nada da će se to odraziti na u ovoj godini sa 3,4 na četiri odsto ukupnog priliva, što se tiče poreza na imovinu.

"To će u parama iznosti oko šest miliona dinara. Ono što je bitno je što će taj novac biti uložen u infrastrukturu, u primarnu zdravstvenu zaštitu, u školske objekte, sportsko-rekreativne centre", kaže Rakić.

A to ne bi mogli sami. Razvojni program Evropski progres pomogao je Aleksincu, ali i još 15 opština u Srbiji, kako finasijski tako i savetodavno, da poreska uprava bude efikasnija i da građani prijave imovinu.

"Osam projekata koji su završena kao rezulatat imaju više od 8.000 novo-registrovanih poreskih obveznika što predstavlja povećanje od 30 odsto, a registrovano su 23.000 novih objekata. Očekivani prihod od poreza u ovih osam opština iznosi preko 15 miliona dinara", kaže menadžer projektno-operativnog centra u Srbiji.

Transparentost je ključna kako bi se podigla svest građana o važnosti plaćanja poreza ali i da znaju gde se njihov novac troši.

"Naš poreski sistem je prilično komplikovan, način obračuna je često nerazumljiv i onima koji se mnogo više razumeju u same poreze, tako da je građaniam najjedsnostavnije objasniti i pomoći im da plate svoje poreske obaveze i to je najvažnije u ovom trenutku", kaže Milica Bisić, poreski stručnjak. 

Kako bi lakše izmirili svoje obaveze, Aleksinčani su uveli i poreski kalkulator na sajtu opštine. Stručnjaci ukazuju, da bi takav primer mogla da sledi i poreska uprava i drugde.

"To je odlično, jedna od stvari koja bi mogla da se napravi na sajtu Poreske uprave je kalkulator različitih poreza ili kamatni kalkulator, tako da jednostavno kada hoće da plate svoju obavezu ne nailaze na toliko administrativnih i drugih prepreka da na kraju pomisle zašto ja ovo radim", kaže Misićeva.

Procenjuje se da će u 16 opština porez na imovinu početi da plaća novih 10.000 obveznika, što je dodatni godišnji prihod i do 35 miliona dinara, više nego dovoljno za nove vrtiće, škole, puteve.

RTS

video...

Komentara: 0


#   Aleksinac   Poreska uprava   Čedomir Rakić   Milica Bisić   preduzetništvo   Evropski Progres   porez na imovinu
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima