Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kapije "Geoksa" u Vranju i zvanično zatvorene

rssBookmark and Share

Vranje 03.08.2021. Danijela Mančić Stojiljković RTS

Italijanski proizvođač obuće "Geoks" danas je zvanično potvrdio da prestaje da radi u Vranju. Oko 1.200 radnika ostaće bez posla. Premijerka Ana Brnabić je rekla da ih država neće ostaviti nezaposlene i na cedilu, ali da je očekivano da odlaze oni koju su u Srbiju došli zbog jeftine radne snage.

Foto: RTS screenshot
Foto: RTS screenshot

Kapija i fabrika zatvorene, nema radnika ni rukovodstva kompanije, samo obezbeđenje i obaveštenje u kome piše da firma nema svrhu postojanja, jer je od 2018. godine smanjena proizvodnja na nivou grupe "Geoks".

Od početka pandemije koronavirusa je ispod granica rentabilnosti, veliki broj prodavnica širom sveta je zatvoren kao i već desetak dana u Vranju. Navode, da tržište traži drugu vrstu obuće.

Nadležni iz "Geoksa" su postavili obaveštenje za radnike da je zbog nemogućnosti daljeg poslovanja pokrenut postupak likvidacije i gašenja firme. Radnici dolaze, informišu se o tome, ali niko nije želeo da da izjavu za RTS.

Oko 1.200 radnika ostaje bez posla, među njima ima i supružnika čije porodice ostaju bez egzistencije. Rešenja o otkazu radnici će dobiti na kućnu adresu, u roku od 30 dana.

Nakon toga moći će da ostvare prava na novčanu nadoknadu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, stoji u obaveštenju.

Država pregovara sa drugim potencijalnim investitorima koji bi mogli da uposle deo radnika.

"Neki će preći da rade za neke investitore koji su već u tim krajevima, a koji se šire, neki novi investitori će doći, ali sam zaista uverena i garantujem da ni jednu osobu nećemo zaboraviti, ni jednu porodicu nećemo ostaviti na cedilu", kaže premijerka Ana Brnabić.

"Geoks" je u Vranju radio pet i po godina, za to vreme od države je dobio subvencije od 16 miliona evra koje su uglavnom korišćene za isplatu zarada radnicima.


#   Vranje   fabrika   Ana Brnabić   Geoks
@anabrnabic @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima