Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Knjigovođe s nestrpljenjem očekuju seču propisa

rssBookmark and Share

25.11.2008. J. Z. (gradjanski.co.yu)

Knjigovođe s nestrpljenjem očekuju seču propisa

Uređena administracija, gde se svi papiri bez guranja i čekanja u redu dobijaju na jednom šalteru, jedan je od najupečatljivijih utisaka koje su studenti iz Srbije poneli s letošnjeg putovanja po Evropi. Nekako u isto vreme državni zvaničnici Srbije najavili su reformu propisa, nazvanu "giljotina propisa". Kada se ta reforma 2011. godine okonča, građani Srbije bi trebalo da dobiju upravo takvu evropski uređenu administraciju. Najavljenu seču propisa s posebnim nestrpljenjem očekuju knjigovođe, koje svakodnevno muku muče s birokratijom.

– Poslovno udruženje vlasnika računovodstvenih agencija u Novom Sadu (UVRA) ima brojne primedbe na propise i procedure samo iz oblasti rada poreske uprave koje bi trebalo poslati na "giljotinu" – kaže za GL Jovan Beara iz udruženja UVRA. Prema njegovim rečima, jedan od takvih propisa je i dobijanja poreskog uverenja o izmirenim poreskim obavezama, važan dokument za nesmetano poslovanje.

– Šta se, međutim, dešava ako je greškom poreske uprave preduzetniku ili preduzeću zaveden dug? Kada ukažete na grešku, inspektor napravi službenu belešku, objasni zašto se greška desila i navede kako će je ispraviti. A zatim sledi proces ispravljanja greške. Međutim, ukoliko ovaj postupak traje preko 15 dana, tada se preduzetnik zamoli da odustane od zahteva i podnese nov zahtev kako bi poreznici nastavili dalje da ispravljaju svoju grešku. Jasno je, međutim, da poreski obveznik prolazi kroz apsurdne birokratske zavrzlame, ni kriv ni dužan – ističe Beara. Da bi dokazali poreznicima njihovu grešku, naglašava naš sagovornik, često treba i nekoliko meseci, a za to vreme poreski obveznik trpi štetu.

– Naime, poreska uprava ne izdaje potvrdu o plaćenom porezu sve dok ne ispravi svoju grešku. Za to vreme posao poreskog obveznika trpi, jer bez te potvrde ne može da učestvuje na tenderima, da dobije kredit ili vizu. Ukratko, poreska uprava a priori tretira poreske obveznike kao "grešnike" koji moraju da dokazuju da to nisu, a posledica toga je kršenje njihovih ustavnih prava. Apsurd je da poreskoj upravi morate dostaviti gomilu dokumenta prilikom dokazivanja da je napravila grešku, iako se većina tih papira već nalazi u ovoj službi – navodi Jovan Beara.

"Giljotina propisa" bi, prema njegovim rečima, trebalo da promeni i odnos državnih službenika prema poreskim obveznicima, jer svakodnevno srećemo državne službenike koji, izgleda, ne shvataju da su samo servis i na usluzi poreskim obveznicima od čijih para su i sami plaćeni.

U susednoj Hrvatskoj za samo 14 meseci ukinuti su nepotrebni i štetni propisi, dok se u Srbiji pun zamah "giljotine" očekuje za nešto više od dve godine. U međuvremenu, državni službenici će poreske obveznike tretirati kao nužno zlo, jer "po ceo dan paradiraju ispred šaltera kako bi im službenici bili na usluzi", kako je to izjavila šefica jedne novosadske službe, obrazlažući svoju odluku o ograničavanju radnog vremena sa strankama na samo sat dnevno.

Komentara: 0


#   Poreska uprava   studenti   Udruženje vlasnika
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima