Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Mitić: Flaširana voda neće biti sa česme

rssBookmark and Share

Niš 30.03.2011. Izvor: Južne vesti

Aleksandar Mitić, direktor Javno komunalnog preduzeća “Naisus” demantovao je pojedine gradske glasine da je protivzakonito da vodovod flašira vodu.

Aleksandar Mitić; arhivska fotografija
Aleksandar Mitić; arhivska fotografija

NIŠ -- U pravilniku o mineralnim i izvorskim vodama, zakonski je zabranjeno da se flašira voda iz cevovoda što nama i ne pada na pamet da činimo. Tu vodu koju bi koristili za flaširanje je ona koju sada sa izvorištima vodimo kao rashod. To je voda koju ne možemo da prikupimo za distribuciju građanima i koja se odliva nepovratno. Punionica bi bila smeštana na samom izvoru gde bi i montirali opremu za preradu vode i flaširanje. Grad Niš se snabdeva vodom iz tri izvorišta, Medijana, Ljuberađa i Studena. Odatle se sliva u rezervoare Delijski Vis i Vinik. Zato mi i hoćemo da sami ili uz pomoć strateških partnera, posle doregistracije preduzeća, zapravo iskoristimo tu vodu da prihodujemo i od tih para obnavljamo komunalnu infrastrukturu u Nišu. Mi bi tu flaširanu vodu, sem u Nišu prodavali u celoj Srbiji, tačnije tamo gde je voda loša i tu nema ničeg protivzakonitog - kaže Mitić i dodaje da se priprema stručna analiza koja bi najpreciznije pojasnila sve detalje oko proizvodnje novog niškog brenda.

Inicijativu za flaširanjem vode je Skupštini grada podnela Liberalno demokratska partija čiji je tim hemičara analizirao vodu i došao do zaključka da je toliko kvalitetna da mogu da je koriste i bebe.

Odbornici Predrag Jelenković, magistar hemije, i Srđan Pešić, doktor farmakologije kažu da ima toliko nizak procenat natrijuma i kalcijuma što je svrstava u jednu od najboljih voda u Srbiji.

S tim se slaže i Aleksandar Mitić koji dodaje da bi ova investicija mogla višestruko da se isplati i procenjuje da je moguće da postrojenje krene do kraja godine.

- Izvorište Studena 2 ima protok 220 litara vode u sekundi, a za flaširanu vodu potrebno je četiri do pet litara u sekundi, što znači da flaširanje vode ni u kome slučaju ne može da poremeti snabdevenost građana Niša. Mi predlažemo da se zove “Niška ‘ladna”, ali neka konačnu odluku daju ljudi iz vodovoda - kažu Pešić i Jelenković.

Za marketing se pitaju đaci

- Uputićemo poziv svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Nišu da predlože naziv niške vode, kao i dizajn flaše i logo te vode. “Niška ‘ladna” je dobar naziv, ali želimo da čujemo mlade i kreativne ljude - kaže Mitić.

Komentara: 0


#   Niš   voda   Predrag Jelenković   Srđan Pešić   Delijski Vis   Demokratska partija
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima