Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Najmanje deset zahteva Italijana za ulaganje u Srbiji

rssBookmark and Share

Vranje 02.04.2014. Tanjug

Više od deset italijanskih investitora interesuje se za ulaganje u Srbiji, rečeno je na današnjem sastanku predsednika slobodnih zona u Srbiji i italijanskih partnera održanom u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Najmanje deset zahteva Italijana za ulaganje u Srbiji

Generalni sekretar Komore italijansko-srpskih privrednika Oliver Lepori podsetio je tom prilikom da je Italija prvi partner Srbije.

"Italija je prvi investitor i najbolje viđen poslodavac koji već sada zapošljava 30.000 ljudi u Srbiji. U ovom trenutku imamo preko 10 zahteva vezanih za srpsko tržište", rekao je Lepori na skupu "Zašto je dobro poslovati u slobodnim zonama u Srbiji".

Srbija ima ukupno 13 slobodnih zona, a kako je rečeno na skupu to znači da su to zone sa posebnim poslovnim pogodnstima, poput neplaćanja carina ili PDV-a za proizvodne kompanije.

Predstavnici svake od tih zona danas su predstavili svoju ponudu italijanskim partnerima. Tom prilikom potpredsednik PKS Zdravko Jelušić poručio je da je današnji događaj dobra prilika za još bolju saradnju i rekao da se nada ozbiljnim privrednim aktivnostima u slobodnim zonama.

On je podvukao da je spoljnotrgovinska razmena Italije i Srbije u 2013. iznosila 4,83 milijarde dolara, a da je pokrivenost uvoza izvozom čak 97 odsto.

"To je dokaz da Italijani doživljavaju Srbiju kao ravnopravnog partnera. Mnogi bi rekli da je za ovakav rezultat zaslužan 'Fijat', ali kod nas posluju i brojne druge uspešne italijanske kompanije", naglasio je on.

Jelušić je ukazao da italijanske banke čine 25 odsto prometa na srpskom tržištu, osiguravajuće kuće više od 50 odsto, a vrednost italijanskih investicija u Srbiji 1,949 milijardi evra.

Direktor Uprave slobodnih zona u Ministarstvu finansija Milan Ristić naveo je da su u nekoliko zona italijanski investitori već počeli sa izgradnjom fabrika. kamen temeljac su, kako je rekao, nedavo položili "Geoks" u Vranju, ali "Fleš" u Apatinu koji će praviti tkaninu za italijansku "Kalcedoniju".

U nastojanju da dovedu još italijanskih partnera, prezentaciju su održale slobodne zone: Pirot, Subotica, Novi Sad, Zrenjanin, Šabac, Kragujevac, Užice, Smederevo, Niš, Kruševac, Svilajnac, Apatin i Vranje.

 

Komentara: 0


#   Vranje   Pirot   investicije   Geoks   Novi Sad   Milan Ristić   kamen temeljac
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}