Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nema više domaća i "Meni najbliža" - prodata Komercijalna banka slovenačkom NLB-u

Bookmark and Share

05.12.2020. Tanjug, RTS, Južna Srbija Info

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da bi do kraja godine trebalo da bude završen proces preuzimanja "Komercijalne banke" od strane slovenačkog NLB-a i da će u budžet biti uplaćen iznos od oko 400 miliona evra.

Nema više domaća i "Meni najbliža" - prodata Komercijalna banka slovenačkom NLB-u

Siniša Mali je rekao Tanjugu da je pre nekoliko dana stigla neophodna saglasnost Evropske centralne banke i da je dostavljena Narodnoj banci Srbije.

Inače, državi je već isplaćeno oko 60 miliona evra kroz dividendu, a isplata zaostalih dividendi bio je jedan od uslova za zatvaranje transakcije preuzimanja Komercijalne banke.

"Očekujemo u narednih nekoliko dana saglasnost i NBS i ostalo je da se prikupi još nekoliko dokumenata. Očekujem zatvaranje transakcije do kraja godine i uplatu u budžet", kazao je Mali.

Kaže da će deo novca od te uplate biti iskorišćen za isplatu duga Azerbejdžanu od 170 miliona evra.

Napomenuo je da je taj kredit uzet 2012. godine po kamatnoj stopi od četiri odsto i najskuplji kredit koji Srbija trenutno ima.

Ostatak novca, dodaje, država će pokušati da sačuva kako bi, ukoliko bude bilo potrebno, pomogla privredi i tokom 2021. godine.

Od već dobijenih 60 miliona evra ili oko sedam milijardi dinara, 3,7 milijardi dinara odnosi se na ugovornu obavezu da se pola dobiti za prošlu godinu raspodeli kroz dividendu.

Privatizacija Komercijalne banke je deo sporazuma sa MMF-om koji ističe krajem godine.

Srbija će pored 387 miliona evra za 83,2 odsto akcija u vlasništvu države do završetka preuzimanje prihodovati ukupno oko 460 miliona evra.

Komentara: 0


#   prodaja   Siniša Mali   Slovenija   NLB banka   Komercijalna banka
@kombank @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima