Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš: Subvencionisanje i pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima

rssBookmark and Share

Niš 15.08.2018. Južna Srbija Info

Grad Niš, na osnovu Programa lokalnog ekonomskog razvoja, za čije sprovođenje je zadužena Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte, objavila je mere usmerene na subvencionisanje i pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima registrovanim na teritoriji Grada Niša.

Niš: Subvencionisanje i pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima

Za ove namene iz Budžeta Grada Niša za 2018. godinu predviđeno je oko 40 miliona dinara, što je značajno uvećanje u odnosu na 18 miliona, koliko je Grad izdvojio prošle, 2017. godine, kada su ove mere po prvi put i primenjene, rekao je Gradski većnik Mihajlo Zdravković, predstavljajući Mere na konferenciji za novinare u Gradskoj kući. On je naglasio da je cilj da se dvostruko uvećanim sredstvima, dostigne broj od oko 500 privrednih subjekata sa teritorije Grada Niša kojima će pomoć, u nekom od vidova, biti i dodeljena.

Grad je, u tom cilju, prema njegovim rečima, 9.avgusta raspisao dva javna poziva.

Prvi je javni poziv bankama zainteresovanim za kratkoročno kreditiranje privrednih subjekata sa teritorije Niša uz učešće Grada u subvencionisanju kamate na kredite. Korisnici kreditnih sredstava mogu biti mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnici, koji nisu u teškoćama i registrovani su na teritoriji Grada Niša.

Grad Niš će subvencionisati kamate na kredite za nabavku obrtnih sredstava, troškove nabavke mašina i opreme, osavremenjivanje procesa proizvodnje, stabilizaciju proizvodnje, investiranje u nova savremena sredstva za rad i proizvodnju u cilju razvoja preduzetništva, izgradnju, rekonstrukciju i adaptaciju poslovnog prostora i novo zapošljavanje.

Minimalni iznos kredita za koji će se subvencionisati kamata je 100.000,00 dinara, a maksimalni iznos kredita za koji će se subvencionisati kamata je 2.000.000,00 dinara.

Sredstva kojima će Grad Niš subvencionisati kamatu na dodeljene kredite iznose  9.362.409,00 dinara. Mera se realizuje kao državna pomoć male vrednosti (de minimis državna pomoć), a većnik Zdravković očekuje da ovim sredstvima bude obuhvaćeno dvostruko  više  mikro, malih i srednjih preduzeća sa teritorije Niša,  nego prošle godine.

Drugi poziv koji je raspisan je za dodelu podsticajnih sredstava za Mere  Internacionalizacija i Unapređenje konkurentnosti. Predviđeno je da se prioritet u realizaciji ovih mera da preduzećima iz oblasti informacionih tehnologija – IT, elektronike, mašinstva, iz sektora logistike, prehrambeno prerađivačke i tekstilne industrije. Sve mere se realizuju kao državna pomoć male vrednosti (de minimis državna pomoć).

Javni poziv odnosi se na mere svrstane u pet grupa:

Internacionalizacija MMSPP
Internacionalizacija predstavlja pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima (MMSPP), za pokrivanje dela opravdanih troškova bez PDV, za organizovane ili individualne nastupe na sajmovima ili posete sajmovima, sa ograničenjem na iznos do 100.000,00 dinara po privrednom subjektu.

Ukupan planirani iznos sredstava za ove namene iznosi 3.000.000,00 dinara.

Internacionalizacija udruženja i privrednih asocijacija
Mera internacionalizacije realizuje se i kao pomoć udruženjima i privrednim asocijacijama, koje organizuju međunarodne manifestacije privredno-turističkog karaktera ili grupne posete manifestacijama u inostranstvu, a kojima se promovišu privredno-turistički pontencijali grada, za pokrivanje dela opravdanih toškova bez PDV, sa ograničenjem na iznos do 1.000.000,00 dinara po korisniku.

Ukupan planirani iznos sredstava za ove namene iznosi 4.000.000,00 dinara.

Unapređenje konkuretnosti MMSPP
Sredstva za sufinansiranje unapređenja konkurentnosti mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika (MMSPP) su namenjena za sufinansiranje troškova pružaoca usluga bez PDV za sledeće aktivnosti:

– uređenje poslovanja u skladu sa zahtevima međunarodnih standarda poslovanja (implementacija standarda, sertifikacija, resertifikacija) i obeležavanje proizvoda „CE“ znakom;

– istraživanje tržišta, potrebno za uvođenje novog ili postojećeg proizvoda na novom tržištu;

– testiranje novih proizvoda;

– novi dizajn proizvoda i ambalaže;

– poboljšanje postojećih i razvoj novih proizvoda/usluga;

– elektronska prezentacija preduzeća.

Sredstva se dodeljuju za pokrivanje do 50% opravdanih troškova bez PDV sa ograničenjem na iznos do 300.000,00 dinara po privrednom subjektu.

Ukupan planirani iznos sredstava za ove namene iznosi 10.000.000,00 dinara.

Unapređenje konkuretnosti firmi koje koriste usluge Start up centra i Coworking prostora
Sredstva za sufinansiranje unapređenja konkurentnosti privrednih subjekata koji koriste usluge Start up centra i Coworking prostora su namenjena za sufinansiranje troškova bez PDV za sledeće aktivnosti:

 uređenje poslovanja u skladu sa zahtevima međunarodnih standarda poslovanja (implementacija standarda, sertifikacija, resertifikacija) i obeležavanje proizvoda „CE“ znakom;

– istraživanje tržišta, potrebno za uvođenje novog ili postojećeg proizvoda na novom tržištu;

– testiranje novih proizvoda;

– novi dizajn proizvoda i ambalaže;

– poboljšanje postojećih i razvoj novih proizvoda/usluga;

– elektronska prezentacija preduzeća.

Sredstva se dodeljuju za pokrivanje do 50% opravdanih troškova bez PDV sa ograničenjem na iznos do 300.000,00 dinara po korisniku.

Ukupan planirani iznos sredstava za ove namene iznosi 5.000.000,00 dinara

Unapređenje saradnje privrede i naučno-obrazovnih institucija
Sredstva se dodeljuju u cilju neposrednijeg povezivanja privrede, obrazovanja i naučno obrazovnih i razvojnih institucija, uspostavljanja dualnog obrazovanja i unapređenja proizvodnih procesa i procedura kroz implementaciju naučnih dostignuća i unapređenje naučno obrazovnih procesa.

Podržaće se projekti u iznosu do 1.000.000,00 dinara po projektu, u kome će zajednički učestvovati najmanje po tri privredna društva i jedna naučno obrazovna akreditovana institucija.

Ukupan planirani iznos sredstava za ove namene iznosi 6.000.000,00 dinara.

Rok za dostavljanje prijava je 01.10.2018. godine, s tim da će prvo otvaranje prispelih prijava biti 15 dana nakon objavljivanja Javnog poziva, a zatim će se na svakih 15 dana sukcesivno odlučivati, do isteka roka dana 01.10.2018. godine ili do utroška sredstava.

Informacije o ovim javnim pozivima mogu se naći na sajtu Grada Niša (www.ni.rs)  i na sajtu KLERP-a (www.investnis.rs).

Komentara: 0


#   Niš   subvencije   Mihajlo Zdravković   preduzetnik   KLER   Gradski većnik   javni poziv   mala i srednja preduzeća
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima