Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Od sutra lista medija za prodaju

Bookmark and Share

24.05.2015. RTS, Južna Srbija Info

Agencija za privatizaciju objaviće od ponedeljka prodaju prvih od 72 medija koji su u državnom vlasništvu. Uglavnom je reč o lokalnim medijima.

Prodaj medija,  Foto: Ilustracija
Prodaj medija, Foto: Ilustracija

U medijskim kućama predviđenim za privatizaciju radi oko 2.500 ljudi. Novinarska udruženja pozivaju sindikate da probaju da sačuvaju njihova radna mesta posle privatizacije, a državu da vodi računa kome prodaje medije.

"Mislimo da je privatizacija dobra ali da država vodi računa ko su kupci, da ne dozvoli da svako kupi medije. Opasnosti su razne, od političkog uticaja, pritajenih ekonomskih uticaja, do nepostojanja garancija da će se baviti osnovnom delatnošću", kaže Petar Jeremić iz UNS-a.

Posao započet još 2007. godine država je sada odlučna da sprovede do kraja. Rok je 1. jul i neće biti pomeranja.

"S obzirom na zakonske rokove, Agencija za privatizaciju intenzivno radi na kompletiranju dokumentacije potrebne za raspisivanje javnih poziva. Broj javnih poziva i za koje medije će biti raspisani prvi javni pozivi, zavisiće od brzine kompletiranja potrebne dokumentacije", navodi se u saopštenju Agencije za privatizaciju.

Najveći problem je to što mediji nisu pripremili neophodnu dokumentaciju, a lokalne samouprave kao vlasnici najvećeg broja neprivatizovanih medija, nisu donele potrebne odluke. Zakon je predvideo četiri mogućnosti- prodaju privatnom licu, kupovinu od strane zaposlenih, podelu besplatnih akcija zaposlenima ili likvidaciju medijske kuće.

"Zakon kaže da 1. jula svi koji ne budu privatizovani prelaze u vlasništvo akcionara odnosno vlasnika svih onih koji nisu uzeli u akcije u prethodnom periodu. Oni koji se budu izjasnili da to ne žele ili ko ne bude imao vlasnike, biće brisani iz registra medija", kaže ministar privrede Željko Sertić.

U Srbiji postoji 110 televizija, 325 radio stanica, više od 500 štampanih medija, a zatvaranje procesa privatizacije značiće otvaranje mogućnosti da se zna ko je vlasnik medija, što do sada nije bio slučaj. 

Komentara: 0


#   prodaja   mediji   radna mesta   Agencija za privatizaciju   Željko Sertić   UNS   javni poziv   Petar Jeremić
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}