Južna Srbija Info

Novinari: Saopštenje Društva novinara Niša

01.04.2016. Južna Srbija Info

Društvo novinara Niša, oglasilo se saopštenjem povodom nekonstituisanja komisije za procenu medijskih projekata pristiglih na Javni poziv koji je raspisao Grad Niš,nakon što je konstitutivnu sednicu komisije napustio Petar Jeremić (UNS) iz Beograda koji je predložen od medijske koalicije koju čine NUNS, UNS, ANEM, NDNV i Lokal pres.

Foto: TV Zona plus arhiva

-Društvo novinara Niša smatra apsurdnim tvrdnje izrečene u javnosti, prethodnih dana, kojima se dovodi u pitanje kriterijum i opravdanost izbora profesora Vladete Radovića, sa Departmana za komunikologiju i novinarstvo Filozofskog fakulteta u Nišu, za člana komisije na Konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Niša, u 2016. godini, izabranog na predlog našeg Udruženja. DNN smatra da će profesor Radović, kao univerzitetski profesor i medijski ekspert, na najbolji način odbraniti javni interes na konkursu i objektivno dodeliti sredstva najboljim projektima. Sumnje u njegovu kompetentnost za rad u komisiji predstavlja uvredu ne samo za profesora Radovića i Društvo već i za sve generacije studenata sa Departmana za komunikologiju i novinarstvo, pogotovo kada se dovodi u sumnju kredibilitet njihovog profesora,navodi se u saopštenju.

-DNN, takođe, želi da skrene pažnju javnosti da pojedini mediji tendeciozno ističu kako je profesor Radović protiv prisustva građanskog posmatrača, a pritom izostavljaju da ukažu da je njegov predlog da sednice komisije budu otvorene za javnost, što je, smatramo, u svačijem interesu, jer oči javnosti bolje vide od jednog nametnutog posmatrača, ma koliko on nezavisan bio. Smatramo, da se na ovaj način javnosti predstavlja pogrešna slika o postupcima profesora Radovića na konstitutivnoj sednici komisije i apelujemo da se ispravi taj, ne sumnjamo, nenamerni propust, jer je od javnog interesa da naši sugrađani budu objektivno i nepristrasno informisani i da na osnovu svih relevantnih činjenica dođu do sopstvenog suda o ovom događaju,dodaje se u saopštenju.

DNN u svom obraćanju javnosti apeluje da se što pre reše svi problemi vezani za konstituisanje i rad komisije, jer smatra da će svako odugovlačenje uticati na realizaciju projekata zbog čega najveću štetu neće trpeti ni republička ni lokalna vlast, ni vlasnici medija ni udruženja i organizacije, već sami novinari i, naravno, građani Niša.DNN se nada da će sve zainteresovane strane jednaku pažnju i energiju posvetiti i konkursima koje raspisuju pojedina ministarstva u Beogradu, transparentnosti u izboru članova njihovih komisija, kao i samom procesu odlučivanja kojim će se projektima dodeliti sredstva i na osnovu kojih kriterijuma.

-Da li bi i tu moglo da se zatraži prisustvo nezavisnog građanskog posmatrača koji nije iz Beograda, jer smo svedoci da su projekti iz Niša već godinama u, malo je reći, podređenom položaju i da najveći procenat sredstava ostaje u prestonici.Ili se, možda, izostanak bilo kakve reakcije može tumačiti kao da je medijska i kulturna sfera u našem glavnom gradu u potpunosti uređena i transparentna, da se sredstva tamo dele i troše prema zasluzi i zakonu i u interesu građana, a da istu formulu i procente treba primeniti i na lokalu,pita Udruženje niških novinara.

Kako se dodaje u saopštenju,ovo Udruženje izražava zadovoljstvo što je značajan broj medijskih kuća i produkcija, registrovanih u Beogradu, poslalo svoje projekte za konkurs u Nišu.

-S obzirom na njihovu uspešnost na državnim konkursima, ne sumnjamo da će svi ti projekti, ukoliko budu podržani (a sudeći po nekim krajnje nelogičnim reakcijama, sva je prilika da je to otpočetka i bio cilj), i te kako pomoći našim sugrađanima u ostvarivanju njihovih intresa u oblasti javnog informisanja i da će u njihovoj realizaciji učestvovati veliki broj novinara iz Niša, stoji u saopštenju.

#   Gradsko veće   NUNS   mediji   UNS   Petar Jeremić   ANEM   NDNV   konkursno sufinansiranje   Društvo novinara Niša
@

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima