Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nauku primeniti u praksi u voćarstvu

rssBookmark and Share

Prokuplje 10.02.2018. Južna Srbija Info

Opština Prokuplje, u saradnji sa Poljoprivredno stručnom službom, za voćare je organizovala predavanje na kojem je šef katedre Poljoprivrednog fakulteta prof.dr Dragan Nikolić govorio na temu „Klonska selekcija oblačinske višnje, a Branislav Veković iz Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo-sektor za ruralni razvoj o programima podrške Evropske unije kroz IPARD projekte.

Nauku primeniti u praksi u voćarstvu

Uglednog stručnjaka sa genetiku i oplemenjivanje, selekciju i odabir   reproduktivnog materijala oblačinske višnje, zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović upoznao je sa proizvodnjom ovog voća na teritoriji prokupačke opštine.

-Na teritoriji opštine Prokuplje zasadi višnje  nalaze se na površini većoj od 2.000 hektara.Godišnja  proizvodnja iznosi u proseku oko 15.000 tona, čija je vrednost  blizu 20 miliona evra, izjavio je Paunović dodavši da je u proizvodnji ovog traženog voća na inostranom tržištu neophodno primeniti nova tehnološka i naučna saznanja.

Prof. dr Dragan Nikolić u svom izlaganju ističe izuzetan značaj višnje u spoljnotrgovinskoj razmeni za Srbiju.

Nakon šljive i jabuke u našoj zemlji najveće površine nalaze se pod višnjom.

-Po proizvodnji višnje Srbija zauzima sedmo mesto u Evropi. Pre dve godine u evropskim zemljama proizvedeno je  oko 1,25 miliona tona višnje, od kojih 85 hiljada u našoj zemlji, izjavio je on i dodao da je došlo vreme kada se mnogo toga treba menjati u proizvodnji ovog voća.

Nova naučna dostignuća do kojih su došli eminentni stručnjaci na oglednim poljima dala su dobre rezultate i zbog toga ih treba primenjivati u praksi, čulo se na predavanju.

-Odabir sorte i sadnog meterijala, uz primenu agrotehničkih i drugih mera, je glavni činilac za  povećanje prinosa i kvaliteta plodova.Zbog toga je neophodno da se pristupi oplemeljivanju višnje  u cilju povećanja rodnosti, manje bujnosti stabala, otpornosti na zimske mrazeve i uzrokovaće pojedinih bolesti, rekao je Nikolić koji je posebno istakao  da nema prakse bez nauke, niti nauke bez prakse.

Na predavanju je rečeno i to da se zahtevi za dodelu podsticajnih sredstava iz fondova EU iz IPARD programa podnose  do 26.februara ove godine i da će savetodavci u PSS pružiti  neophodnu pomoć  u popunjavanju  neophodne dokumentacije svim poljoprivrednicima koji žele da konkurišu za dodelu ovih sredstava.

Osim savetodavaca iz PSS Prokuplja, ovom predavanju prisustvovali su i savetodavci iz Kraljeva i Čačka.

Komentara: 0


#   Prokuplje   nauka   Dragan Nikolić   višnje   Miroljub Paunović   voćarstvo   Poljoprivredna stručna služba
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima