Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Put svile od Indije do Niša"

rssBookmark and Share

Niš 10.09.2019. Z.S. Južna Srbija Info

Proteklog vikenda, ekipa redakcije Južna Srbija Info i AM Info presa je imala priliku da razgovara sa Anupom Agarvalom (Anup Agarwal), proizvođačem svile iz indijskog grada Kalkuta. Anup je bio gost niške firme "Sajonara", u čijim prodavnica već godinama može da se nabavi tkanina vrhunskog kvaliteta.

"Put svile od Indije do Niša"

Anup je vlasnik fabrike, u kojoj se prozvodi, odnosno na tradicionalan način, ručno tka svila.

On je već skoro trideset godina u poslu svile, ali se pre par godina osmelio i samostalno započeo svoj posao, a sa firmom "Sajonara" sarađuje već 15 godina i kako sam kaže, "saradnja je odlična, na obostrano zadovoljstvo i uz veliko uzajamno poverenje".

Anup objašnjava, da postoji mnogo vrsta svile, ali da su evropski kupci navikli na vrstu svile, koja se najčešće može pronaći u našim prodavnicama, "to je ta, tanka svečna svila".

Pored Srbije, njegova kompanija sarađuje sa zemljama istočne Evrope, ali i Italije, gde u Milanu, prestonici mode često ima posebne zahteve poznatih modnih dizajnera.

Gospodin Agarval nam je pričao i o životu u Indiji, o različitim kulturama koje potiču iz religije, pre svega. On lično pripada Hindu religiji i u šali kaže da ponekad ima malih "problema" zbog hrane u Evropi, jer je on vegeterijanac, ali konzumira mleko i mlečne proizvode, ali ne meso, čak ni jaja.

Bliskost srpskog i indijskog naroda, kao i dve religije, Anup vidi pre svega u tradiciji, porodici i poštovanju starijih osoba i sećanju na pretke, što možda nije tako specifično za ostale evropske narode, naglašava Anup.

Tradicija je još uvek veoma "jaka" u Indiji, ali sve više ima mladih obrazovanih ljudi, koji, iako potiču iz različitih kasti i religija, sklapaju mešovite brakove, ali ipak poštujući svoje porodice, odlaze da žive u neki drugi grad.

Ovaj skroman čovek, sa osmehom na licu, oženjen je i ima šesnaestogodišnju ćerku, koja se sprema da studira prava i kako kaže, on je neće sprečavati u tome da stekne dobro obrazovanje.

Uz srdačan i iskren poziv da posetimo Indiju i Kalkutu, Anup je odleteo za Milano, osvajajući nova tržišta.

Komentara: 0


#   Niš   Indija   svila   Kalkuta   Sajonara firma   Anup Agarval
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima