Južna Srbija Info

"Simpo" i dalje u blokadi

rssBookmark and Share

Vranje 30.03.2016. RTV Vranje, Južna Srbija Info

Račun Akcionarskog društva “Simpo” u Vranju i dalje je u blokadi, iako su sva zaostala dugovanja prepolovljena u proteklih 14 meseci.
“Simpo”, pre svega, duguje bankama i lokalnim samoupravama, kao i državi, po osnovu odobrenih kredita

Foto: RTV Vranje
Foto: RTV Vranje

Oko dve i po hiljade radnika radi u matičnom preduzeću  i povezanim društvima, saopšteno je na konferenciji za novinare, koja inače, odavno nije organizovana u krugu Simpa. 

Nakon obilaska  pogona  za šivenje  i Tapetarije,  rukovodstvo Simpa je na konferenciji za novinare iznelo  podatke o trenutnom bilansu preduzeća, čiji je račun i dalje blokiran zbog nagomilanih  obaveza prema poveriocima. Duguje se najpre  državi, pre svega po odobrenom kreditu od 5 miliona  evra, koji će “Simpo” vratiti 30. juna, kako tvdi  generalni direktor Slađan Disić. On se osvrnuo i na dugovanja koja firma ima prema lokalnoj samoupravi.
“U ovom trenutku obaveze prema gradu iznose 52 miliona dinara.” kaže Slađan Disić generalni direktor AD “Simpo”.


“Obaveze prema javnim preduzećima Komradu, Vodovodu i Novom domu, čiji je osnivač grad, iznose oko 60 miliona dinara i za to postoji reprogram”, rekao je Ivan Stanković izvršni direktor AD “Simpo”.

Disić je istakao da je tačno da je Simpo prodao objekat koji je bio hipotekarna garancija  za obaveze prema gradu, ali da lokalna samouprava u svakom trenutku može da aktivira hipoteku, odnosno naplatu. Govoreći o daljim planovima, on je  ocenio da  proizvodni pogoni rade iako u daleko manjem  kapacitetu.

“U Simpu trenutno radi  dve hiljade 509 radnika, od kojih 1616 u matičnom preduzeću ,893 u povezanim društvima. Ona / nabraja firme/ idu u ubrzanu privatizaciju. Ministarstvo privrede raspisaće javni poziv za prodaju th firmi, a matično preduzeće ide u privatizaciju u narednih nekoliko godina” kazao je Slađan Disić.

Prosek zarada radnika, koje nisu redovne, je oko 27 hiljada dinara.

Rukovodstvo “Simpa” uvereno je da će firma nastaviti da radi i posle 31. maja, izvršavajući sve obaveze prema bankama, lokalnim samoupravama i poslovnim partnerima.

Komentara: 0


#   Vranje   Simpo   banke   računi   blokada   Slađan Disić   lokalna samouprava   javni poziv   Ministarstvo privrede   1. maj   Ivan Stanković
@


 


[ Dodaj komentar ]