Južna Srbija Info

Uzeli otpremnine, pa tužili za zaostale plate

rssBookmark and Share

Vranje 08.09.2015. RTS

Sa računa "Simpa" iz Vranja od februara je skinuto oko 230 miliona dinara

Uzeli otpremnine, pa tužili za zaostale plate

Bivši radnici firmama u restrukturiranju blokiraju račune tužbama za isplatu zaostalih primanja, što otežava rad i opstanak zaposlenih. Sa računa "Simpa" iz Vranja od februara je skinuto oko 230 miliona dinara zbog čega firma radi sa 60 odsto kapaciteta.

Firme obično ne daju socijalni program radnicima koji su ih tužili za neisplaćene zarade, međutim 500 bivših radnika "Simpa" prvo je uzelo novac za socijalni program, a onda tužilo firmu tražeći neisplaćene zarade.

Hiljadu i po radnika "Simpa" uzelo je socijalni program u aprilu i otišlo iz firme. Trećina njih je posle toga tražila sudsku naplatu potraživanja za ovu godinu. Za 230 miliona dinara koje su naplatili, firma je mogla da nabavi repromaterijal za dvomesečnu proizvodnju u punom kapacitetu, ili da isplati tri bruto zarade svim zaposlenima.

Slađan Disić, generalni direktor "Simpa" kaže da to predstavlja vrlo ozbiljan problem i da je poremetilo likvidnost u poslovanju.

"To je jedini razlog zašto u ovom trenutku ne možemo da u potpunosti koristimo kapacitete i što ne možemo u potpunosti da prihvatimo sve narudžbe koje imamo od kupaca i u zemlji i u inostranstvu", kaže Disić. 

I radnicima koji su ostali "Simpo" duguje više plata, a neki od njih za to krive bivše kolege.

"Mislim da to nije fer. Pristižu tužbe od naših bivših kolega koje su do juče radili ovde, uzeli po pet-šest hiljada evra od socijalnog i novac koji nam je neophodan za repromaterijal, isplata ličnih dohodaka radnika koji rade ovde odlazi na te tužbe", kaže radnica Gordana Stamenković.

Ivan Novković, radnik rekao je da sa njihove strane postupak nije valjan upravo iz tih razloga što je većina tih radnika mnogo dobila od "Simpa" jer su imale dobre plate, zaposlili svoju decu i najbliže članove porodice.

Radnici koji su uzeli socijalni program i tužili firmu nisu hteli pred kamere, a direktor kaže da neki od njih nagovaraju i one koji su ostali, da tuže firmu. Kompanija zaposlenima nudi reprogram isplate osam prošlogodišnjih zarada u narednih 14 meseci. Većina je to prihvatila.

Dragan Stevanović, državni sekretar Ministarstva privrede kaže da se država maksimalno trudi da firmu stavi na noge.

"Neko ko više nema veze sa tom firmom dovodi to u pitanje. Zato sporazumi imaju smisao da se zaštiti i imovina i oni koji ostaju u tim preduzećima", kaže Stevanović.

Problem likvidnosti moraće da se reši dogovorom direktora i radnika, a sigurno je samo to da su u pravu i bivši radnici, koji sudski naplaćuju dugove, i sadašnji, koji rizikuju neisplaćene zarade verujući rukovodstvu i u oporavak firme.

 

video...

Komentara: 0


#   Vranje   Simpo   plate   blokada   Slađan Disić   otpremnina   državni sekretar   socijalni program   Dragan Stevanović   Ivan Novković
@


 


[ Dodaj komentar ]